Nissan telah mengumumkan satu projek baru untuk menggunakan bateri terpakai daripada kenderaan elektrik Leaf, untuk memberi kuasa kepada lampu jalan di perkampungan Namie, Jepun. Projek yang diberi nama sebagai “The Reborn Light” ini akan dilakukan oleh Nissan bersama syarikat 4R Energy Corporation.

Perkampungan Namie sebelum ini telah dilanda oleh gempa bumi dan tsunami pada 11 Mac 2011, dan projek ini dapat menjadi antara sebahagian daripada usaha membaik pulih kawasan tersebut.

Setakat ini masih belum dinyatakan berapa panjang jalan yang akan menggunakan lampu ini, tetapi ia diberitahu tidak menggunakan sebarang kabel elektrik dan tidak termasuk dalam grid kuasa perkampungan tersebut. Bateri pada lampu tersebut akan dicas dengan menggunakan kuasa solar.

Prototaip lampu ini akan diuji pada 26 Mac di kilang penambakan bateri 4R di Namie, dan pemasangan penuhnya dijangka dapat dilakukan dalam tahun ini juga. Melalui projek ini, Nissan dapat mengitar semula bateri daripada kenderaan elektrik untuk manfaat semula manusia.