Pengguna dengan kenderaan yang didaftarkan di Malaysia mungkin akan menerima peranti radio frequency identification (RFID) bermula awal tahun hadapan, menurut kerajaan. Peranti ini adalah untuk kegunaan sistem RFID Tag dilaluan tol bagi tujuan pungutan tol secara elektronik yang sedang dijalankan di kebanyakan plaza di lebuhraya utama ketika ini.

Seperti dilaporkan oleh NST, kerajaan sedang mempertimbangkan pelaksanaan sistem ini di semua jalan bertol yang lain di seluruh negara, dan ketika ini sedang berbincang dengan pihak Touch n’ Go untuk mengagihkan tag berkenaan secara percuma.

“Sistem e-wallet Touch n’ Go sedang dibangunkan untuk membolehkan caj tol dilakukan melalui RFID yang dihubungkan kepada e-wallet berkenaan berbanding hanya penggunaan kad Touch n’ Go yang ada ketika ini,” jelas Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi dalam sesi di Parlimen sebelum ini.

“Menjelang awal tahun depan, RFID sepatutnya sudah tersedia untuk kenderaan pendaftaran tempatan, dan kerajaan sedang berbicang dengan pihak Touch n’ Go untuk mengedarkannya secara percuma,” tambah beliau.

Pelaksanaan sistem RFID ini adalah sama dengan sistem Electronic Road Pricing (ERP) yang digunakan di Singapura dan akan memansuhkan penggunaan kad Touch n’ Go di Malaysia secara berperingkat di plaza-plaza tol. Tag RFID ini akan dibaca melalui pengimbas pada laluan tol, dan tempoh masa bagi setiap kenderaan terpaksa berhenti akan dapat dikurangkan atau dihapuskan sama sekali.