MPV Geely VF11 – imej bocor sebelum didedahkan, bakal dijadikan asas untuk Proton Exora baharu?

MPV Geely VF11 – imej bocor sebelum didedahkan, bakal dijadikan asas untuk Proton Exora baharu?

Hadir pada Auto Shanghai 2017 sebagai model konsep, MPV baharu dari Geely ini nampaknya bakal diperkenalkan dalam bentuk produksi sebenar pada Beijing Auto Show tahun ini. Dikenali dengan kod dalaman VF11, MPV ini bakal menggantikan model Emgrand EV8 dan ada khabar angin mengatakan ia bakal menjadi asas kepada MPV Proton Exora generasi seterusnya.

Gambar yang kami paparkan ini merupakan gambar yang telah bocor diinternet, disiarkan oleh laman CarnewsChina. Imej berkenaan jelas menunjukkan rekaan asas MPV ini diambil kebanyakkannya dari versi konsep yag didedahkan tahun lalu. Model produksi ini menampilkan muka yang diberikan gril signatur Geely yang diapit dengan sepasang lampu hadapan tirus yang dijangka adalah unit dengan teknologi LED, bersama lampu nyalaan siang LED.

Model sebenar yang akan dijual ini juga menampilkan roda yang lebih kecil, bersama pintu konvensional berbanding pintu gelangsar pada model konsepnya dahulu. Ia direka dengan dimensi 4,706 mm panjang, 1,909 mm lebar, 1,664 mm tinggi dan jarak roda 2,805 mm. Berbanding Exora (4,592 mm) sedia ada, MPV berkenaan adalah 114 mm lebih panjang.

Pada bahagian belakang pula, ia turut menampilkan lampu utama yang tirus, namun tidak setirus pada model konsep dahulu. Ia direka dengan rekaan two-piece dengan unit tambahan pada pintu tailgate belakang, dan berhubung antara kedua-dua sisi menerusi kemasan krom bar yang turut menempatkan perkataan ‘GEELY’ dan juga kamera undur. Manakala pada bahagian bampar, tiada sebarang perumah tip ekzos diberikan.

Menurut laman berkenaan lagi, VF11 bakal digerakkan oleh tiga pilihan janakuasa iaitu enjin petrol, versi plug-in hybrid serta model dengan sistem elektrik sepenuhnya. Model petrol akan menerima enjin empat-silinder turbo berkuasa 177 hp, manakala versi hibrid pula akan menggabungkan enjin 1.5L yang sama bersama motor elektrik. Kedua-dua model tersebut akan dilancarkan pada Jun ini, manakala versi elektrik sepenuhnya akan menjengah pasaran kemudian tahun ini.

Tiada lagi perincian lain untuk senarai kelengkapan yang bakal diberikan pada MPV ini didedahkan. Namun menerusi gambar, dapat dilihat VF11 turut diberikan bumbung kaca panaromik. Ketika dilancarkan nanti, MPV ini dikhabarkan akan ditawarkan dengan tiga jenis konfigurasi tempat duduk iaitu sama ada pilihan lima, enam atau tujuh.

GALERI: Geely MPV Concept di Auto Shanghai 2017

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 

Comments

 

Add a comment

required

required