Boon Siew Honda hari ini telah mengumumkan harga dan melancarkan secara rasmi dua model yang pernah dipertontonkan sebelum ini, iaitu skuter X-ADV dan jentera jelajah Honda Africa Twin CRF1000L. Masing-masing akan dijual pada harga bermula RM61,478 dan RM74,198 – semua harga ini termasuk GST, tetapi tidak termasuk insurans.

Bagi Honda X-ADV, ia ditawarkan dalam dua jenis warna; standard dan warna istimewa (yang kedua ini dijual pada harga RM63,598). Bagi Honda Africa Twin pula, ia ditawarkan dalam dua varian; CRF1000L Africa Twin dan CRF1000L Africa Twin Adventure Sports.

Dan, bagi kedua-dua varian itu pula, terdapat dua versi ditawarkan – Standard (transmisi manual enam-kelajuan) dan juga DCT, dengan harga sehingga RM83,783 bagi model CRF1000L Africa Twin Adventure Sports dengan transmisi DCT yang menjadi penawaran paling tinggi bagi motosikal ini.

Ketika ditampilkan sewaktu pembukaan pusat Honda Big Wing pertama di Setapak Februari lalu, model Honda Africa Twin dijangka akan dijual pada harga sekitar RM80,000 manakala X-ADV pula pada harga sekitar RM70,000.

Honda X-ADV merupakan sebuah skuter bergaya kembara yang dikuasakan oleh enjin dua-silinder 745 cc dengan sistem penyejukan cecair dan SOHC. Kuasa yang mampu dihasilkan adalah 54 hp pada 6,250 rpm dan 68 Nm pada 4,750 rpm, dan ia menggunakan transmisi automatik klac berkembar enam kelajuan DCT yang juga boleh dikawal menggunakan butang penukar gear di bahagian pemegang.

Konsep kembaranya disampaikan melalui penggunaan barangan seperti penghadang tangan, pelindung bahagian depan enjin dan rim jenis lidi; bersaiz 17-inci di depan, dengan tayar 120/70 dan bersaiz 15-inci bersama tayar 160/60 di belakang. Penghadang udara di hadapannya pula boleh dilaras dalam beberapa kedudukan, tinggi dan rendah.

Berat keseluruhan X-ADV ialah 238 kg dan ia dilengkapi dengan tangki bahan api berkapasiti 13.1 liter. Antara kelengkapan lain yang ada ialah sistem tanpa kunci, ruang barangan 21 liter (boleh memuatkan helmet full face), soket pengecas USB di bawah tempat duduk, meter digital gaya rali yang lengkap dengan pelbagai maklumat dan fork terbalik di hadapan dan monoshock dengan Pro-Link di belakang.

Bagi Africa Twin CRF1000L pula, ia sebuah motosikal kembara sebenar. Ia masih dikuasakan oleh enjin dua-silinder selari 998 cc SOHC, dan untuk model 2018 ini ia dinaik taraf dengan kotak udara dan bahagian dalam ekzos baru, balancer shaft lebih ringan, pam air di dalam perumah klac, termostat dalam head, bateri lithium ion, sistem throttle-by-wire, empat mod tunggangan dan sistem Honda Selectable Torque Control (HSTC) dengan tujuh tahap (sebelum ini cuma ada tiga).

Beratnya ialah 232 kg, dan ia datang dengan kelengkapan lain termasuk tangki bahan api 18.8 liter, fork teleskopik 45 mm di hadapan, monoshock boleh laras pra beban dan lantunan, brek cakera berkembar 310 mm dan angkup empat piston di hadapan, brek cakera 256 mm dan angkup dua piston di belakang, siap dengan sistem brek ABS dan rim 12 inci di hadapan dan 18 inci di belakang.

Tidak lupa juga sebuah lagi model, Neo Sports Cafe CB1000R yang turut dipamerkan. Semua motosikal ini dibawa masuk secara CBU dari Jepun.

GALERI: Honda CRF1000L Africa Twin


GALERI: Honda X-Adv

GALERI: Honda CB1000R