Selepas dilancarkan pada Julai 2016, setahun yang lalu Perodua Bezza telah menerima peningkatan bagi imej luaran dan dalamannya. Hari ini pula, Perodua telah melancarkan satu varian baharu bagi barisan Bezza yang dinamakan sebagai Bezza GXtra. Ia adalah bagi menggantikan varian 1.0 Standard G yang terdapat dalam barisan Bezza sebelum ini.

Pelancaran Bezza GXtra dirasmikan pagi tadi oleh Perdana Menteri Malaysia Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak di Malaysia Autoshow 2018, bertempat di Taman Ekspo Agro Malaysia Serdang (MAEPS). Turut hadir adalah Pengerusi Perodua, Tan Sri Asmat Kamaludin.

Perodua telah memberikan sedikit kelainan bagi Bezza GXTra yang kini merupakan varian asas bagi sedan pertamanya. Ia ditampilkan dengan skirt sisi dan pemegang pintu krom. Selain itu, Bezza GXtra juga diberikan pilihan warna Ocean Blue yang sebelum ini hanya ditawarkan pada varian 1.3L.

Selain itu, untuk bahagian dalamnya, penambahan trim telah ditampilkan, ini termasuklah papan pemuka dan panel audio dengan kekemasan Piano Black. Begitu juga dengan corong udara, jejari roda stereng dan tapak gear dihiasi trim berwarna terang. Malah kini ia turut menampilkan Bluetooth bagi sistem audio.

Bagi mekanikalnya, ia masih dijanakan oleh enjin 1.0 liter 1KR-VE dengan VVT-i dengan output 67 hp pada 6,000 rpm dan tork 91 Nm pada 4,400 rpm. Ia masih hadir dengan pilihan transmisi manual lima-kelajuan atau automatik empat-kelajuan E-AT (kawalan elektronik). Penggunaan bahan api yang cekap diteruskan daripada sebelumnya, iaitu 22.8 km/l bagi varian manual dan 21.3 km/l bagi varian automatik.

Bezza GXtra ditawarkan pada harga pengenalan sebanyak RM35,500 untuk manual dan RM37,500 untuk automatik, atas jalan tanpa insurans di Semenanjung Malaysia. Ia turut didatangkan dengan waranti lima-tahun/150,000 km.

Bezza merupakan sedan pertama keluaran Perodua dan diiktiraf sebagai Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) paling mampu milik di Malaysia. Sejak pelancarannya pada pertengahan 2016, ia telah menjadi sedan paling laris di Malaysia, dengan hampir 100,000 unit dijual sehingga kini.