Diperkenalkan pada bulan lepas, Kia Grand Carnival 2.2D SX merupakan varian baharu bagi MPV pemasangan tempatan ini. Galeri penuh ini memberikan lebih terperinci daripada sudut visual untuk anda, di mana varian ini dijual pada harga atas jalan RM188,888 tidak termasuk insurans.

Seperti varian asas 2.2D KX, SX turut menampilkan enjin 2.2 liter empat-silinder turbodiesel dengan hamburan kuasa 190 hp pada 3,800 rpm dan tork 440 Nm antara 1,750 hingga 2,750 rpm. Ia turut dipadankan dengan transmisi automatik enam-kelajuan dengan pacuannya disalurkan ke roda hadapan.

Elemen yang dipertonjolkan oleh SX ini termasuklah lampu utama projektor HID (dengan lampu posisi LED) berbandng unit halogen pada KX. Selain itu, ia turut didatangkan dengan roda aloi Chrome Sputtering 19-inci, yang dipertingkatkan dari set 18-inci pada KX, selain chrome pin pada gril hadapan. Pilihan warna termasuk dua tona baharu – Blackberry, yang menggantikan Titanium Brown dan Silky Silver – eksklusif untuk SX.

Di dalamnya pula, SX didatangkan dengan tempat duduk yang dibalut kulit dua tona warna burgundy, sistem audio dengan skrin sesentuh lapan-inci yang boleh disambung dengan Android Auto dan Apple CarPlay dan panel instrumen berserta skrin TFT LCD tujuh inci-untuk pemandu.

Lain-lain elemen standard termasuk pintu gelangsar belakang, roda stereng dengan fungsi haba, kemasukan tanpa kunci dan butang push start dan camera pandang-belakang. Elemen unik bagi SX termasuklah tempat duduk hadapan berkuasa dengan 12-hala dan alas konsol tengah gelangsar untuk barisan kedua.

Harga seperti yang disebutkan di atas adalah termasuk waranti pengeluar lima-tahun/perbatuan tanpa had dan skim ‘Value S’. Untuk mengetahui lebih terperinci mengenai varian ini, sila layari Carbase.my.

Ikuti ulasan pandu uji Kia Grand Carnival DI SINI.