Kerajaan telah mengumumkan bahawa Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) akan diperkenalkan semula tahun ini, dan ia akan kekal pada kadar 10%, iaitu kadar yang sama sebelum ia digantikan dengan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada April 2015, menurut laporan The Sun.

Perkara tersebut telah diumumkan oleh menteri kewangan Lim Guan Eng semalam. Menurutnya, SST akan diperkenalkan semula pada kadar 10%, sama seperti yang dinyatakan pada manifesto Pilihanraya Umum ke-14 Pakatan Harapan dan sebarang perubahan akan diumumkan kemudian, namun bila cukai tersebut akan dikenakan semula masih belum dinyatakan.

“Kami mahu menggantikan GST dengan SST secepat yang mungkin. Ia pastinya tahun ini, tetapi beri kami buat kerja dahulu sebelum kami beri tarikhnya,” kata Lim.

Minggu lalu, ketua Ahli Majlis Penasihat Kerajaan Tun Daim Zainuddin berkata SST akan diperkenalkan semula dalam masa dua ke tiga bulan akan datang. Beliau turut menambah bahawa dengan pengenalan semula SST dijangka RM30 billion akan dikutip bagi menggantikan perolehan dari GST. Sebelum SST diperkenalkan semula, GST akan dikadarkan pada sifar peratus pada 1 Jun ini, berbanding 6% buat masa ini.

Ketika GST mula diperkenalkan dahulu, dapat dilihat harga kereta mula turun sedikit. Jadi sekiranya SST diperkenalkan kelak, dijangka perkara sebaliknya akan berlaku. Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia bakal menerima durian runtuh sekiranya membeli kereta baharu bermula 1 Jun ini (ada pengeluar sudahpun mula untuk menyerap 6% GST lebih awal) kerana GST akan dikadarkan pada sifar peratus dan SST masih lagi belum dikenakan.