Kami telah memberikan senarai harga yang dikeluarkan oleh jenama-jenama automotif seperti Toyota, Volkswagen, Subaru dan BMW sempena kadar Cukai Barangan dan Perkhidmatan yang ditetapkan pada kadar sifar bermula 1 Jun ini. Namun harga tersebut tidak akan kekal lama kerana Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) akan kembali selepas ini.

Menurut laporan The Edge, salah seorang Ahli Majlis Penasihat kerajaan, Tun Daim Zainuddin menyatakan cukai tersebut akan dikenakan kembali tidak lama lagi. “SST akan diperkenalkan semula dalam masa dua, tiga bulan lagi,” katanya ketika sidang media yang diadakan baru-baru ini.

Tun Daim masih lagi belum menyatakan tempoh yang spesifik, namun sementara ia dirangka semula, rakyat akan menikmati cukai GST pada kadar sifar peratus dan bukan lagi 6% bermula 1 Jun ini.

Menurutnya lagi, pengenalan SST ini dijangka akan mengembalikan kutipan RM30 bilion, menggantikan pendapatan dari kutipan GST. Walau bagaimanapun, jumlah kadar untuk SST baharu berkenaan belum lagi dinyatakan (sebelum ini SST dikenakan pada kadar 10%).

Jadi, sebelum SST ini dikenakan semula, ini adalah masa yang paling sesuai sekiranya anda mahu membeli kereta baharu. Adakah SST akan menyebabkan harga kereta naik dari harga yang dikenakan semasa ‘zaman GST’? Itu hanya diketahui setelah mekanisma baharu cukai SST tersebut diumumkan kerajaan kelak.