Satu lagi berita baik untuk semua rakyat Malaysia, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad turut mengumumkan bahawa kerajaan akan memberikan diskaun tol bagi semua lebuhraya di negara ini, selama dua hari sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Dalam sidang media pasca mesyuarat kabinet yang berlangsung pagi tadi, Tun Dr Mahathir berkata, diskaun tol sebanyak 50% akan diberikan kepada para pengguna lebuhraya. Hari Raya Aidilfitri kali ini dijangka bakal disambut pada 15 Jun 2018. Ini bermakna diskaun tol terbabit kemungkinan besar dilaksanakan pada tarikh 13 hingga 14 Jun ini, iaitu dua hari sebelum 1 Syawal.

Ternyata pengumuman mengenai diskaun tol ini adalah salah satu langkah yang dilihat tepat bagi mengurangkan kos perbelanjaan rakyat khususnya yang bakal menyambut kedatangan Syawal ini. Walau bagaimana pun, Tun Dr Mahathir tidak mengulas mengenai konsesi tol di seluruh negara.

Pada 17 Mei lalu, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz selaku salah seorang ahli Majlis Penasihat Kerajaan berkata, pihaknya akan membuat pengumuman mengenai konsesi tol dalam tempoh terdekat ini.

“Keputusan akan dilakukan secepat mungkin kerana mereka (pemegang kepentingan) sepatutnya perlu kembali kepada kami minggu hadapan. Usaha adalah sangat, sangat tegang buat masa sekarang. Kesemua kami adalah sangat komited untuk hadir dengan penyelesaian yang memberikan faedah terbaik untuk semua rakyat Malaysia yang menantikan perkara yang lebih baik. Kami harap kami dapat merealisasikannya,” ujarnya.