Mengenai pelaksanaan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) mulai 1 September ini, Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan Tun Daim Zainuddin, kertas cadangannya akan dikemukakan kepada kerajaan dalam tempoh dua minggu.

Beliau berkata sistem SST yang akan diperkenalkan semula itu akan mempunyai sedikit pembaharuan untuk menjadikannya lebih cekap dengan matlamat utama untuk menurunkan harga barangan untuk rakyat, laporan Bernama.

Daim turut memberi gambaran awal bahawa sistem SST yang akan dinaik taraf itu mampu meraih hasil yang mencukupi untuk menampung kehilangan hasil kutipan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dimansuhkan, katanya menerusi Buletin Utama TV3 semalam.

“Jabatan Kastam buat laporan kepada saya, masih awal, mungkin pendapatan akan kurang daripada RM5.0 bilion, tetapi harga minyak naik. Dalam Bajet (harga minyak dijangka) US$52, sekarang naik US$70. Minggu lepas US$80, setiap US$1 yang naik, kita dapat RM300 juta. Itu hasil untuk menampung kekurangan,” jelasnya.

Mengulas keraguan sama ada harga barangan dan perkhidmatan akan menjadi lebih murah selepas pelaksanaan semula SST, katanya faktor nilai mata wang ringgit akan turut memainkan peranan ke atas barangan yang kebanyakannya diimport.