Nampaknya, semakin banyak pengeluar kenderaan global yang mengalihkan perhatian mereka untuk menghentikan pembangunan enjin diesel dan memberi tumpuan kepada kenderaan elektrik. Dalam perkembangan terbaru, Nissan juga mengumumkan perkara yang sama. Menurut sebuah laporan Nikkei, keputusan itu diambil disebabkan “penurunan ketara jumlah penerimaan enjin diesel dalam pasaran”.

Tambahan pula, pihak berkuasa di beberapa kota utama seperti Britain, Perancis, Hamburg, China dan banyak lagi negara semakin mengetatkan jualan kenderaan diesel ataupun mengharamkannya sama sekali, atas alasan untuk menepati piawaian alam sekitar yang lebih ketat. Pengeluaran enjin diesel oleh Nissan dijangka berakhir pada 2020, bergantung kepada permintaan.

Bagi pasaran utama, Nissan telah menghentikan penjualan kenderaan penumpang yang menggunakan enjin diesel, termasuk di Jepun dan Amerika Syarikat. Bagi awal 2020an nanti pula, jualan di Eropah akan mengikut jejak yang sama, dengan model sedia ada yang menggunakan enjin diesel akan ditukar kepada pilihan model kenderaan petrol-elektrik.

Selepas tempoh itu, syarikat berkenaan akan terus menjualan kenderaan perdagangan dengan enjin diesel, tetapi enjin berkenaan bukan dari pembangunan sendiri. Rakan niaga Nissan, Renault juga mempertimbangkan rancangan yang sama bagi pembagunan enjin-enjin barunya.

Adakah ini pengakhiran teknologi enjin diesel diperingkat global? Mungkin tidak, tetapi corak keputusan yang diambil oleh sebahagian pengeluar – seperti Volvo – untuk memberi lebih banyak tumpuan kepada teknologi enjin elektrik sedikit sebanyak akan memberi kesan.