Edaran Tan Chong Motor (ETCM) mengumumkan, setakat 8 Jun 2018, sebanyak 2,500 tempahan telah diterima bagi model Nissan Serena S-Hybrid C27. Daripada jumlah itu, 757 unit telahpun didaftarkan dalam hanya dalam tempoh empat minggu selepas dilancarkan.

“Jumlah tempahan ini menunjukkan bahawa penerima terhadap model MPV ini sangat baik daripada pelanggan dan kami berterima kasih kepada mereka di atas sokongan yang diberikan. Kami akan sedaya upaya menawarkan produk terbaik, serta memastikan semua tempahan yang diterima ini diserahkan mengikut masa yang ditetapkan,” jelas pengarah pemasaran ETCM, Christopher Tan.

Terdapat dua varian ditawarkan bagi Serena S-Hybrid ini, iaitu Highway Star dan Premium Highway Star. Masing-masing dijual pada harga terkini tanpa GST RM127,874 dan RM139,195 – harga atas jalan tanpa insurans. Jika anda ingin mengetahui lanjut tentang perincian MPV keluarga ini, ikuti laporan pelancarannya dan juga pandu uji yang pernah kami sediakan sebelum ini.

Sistem janaan kuasa MPV ini menggunakan enjin yang sama seperti C26 Serena, iaitu enjin MR20DD 2.0 liter suntikan-terus CVTC-berkembar empat-silinder petrol yang menawarkan 150 PS pada 6,000 rpm dan 200 Nm pada 4,400 rpm.

Unit ini turut dipadankan dengan transmisi Xtronic CVT, yang ditambah dengan motor ECO (1.9 kW) untuk mengawal ciri Idling Stop dan berfungsi juga sebagai pengganti semasa nyah-pecutan. Ia juga mempunyai 48 Nm tork tambahan.

Kelengkapan keselamatan yang tersedia pula termasuklah kawalan dinamik kenderaan (VDC), ABS dan EBD, bantuan mula mendaki, kawalan cengkaman (TCS) enam beg udara dan dua cagak Isofix. Nissan Serena 2.0L terbaru ini datang dengan jaminan lima-tahun tanpa had perbatuan.