Perodua akan memberikan 100 unit tempat duduk keselamatan kanak-kanak Gear Up secara percuma esok, sempena sambutan Hari Raya tahun ini dan juga sebagai sebahagian langkah dalam Kempen Keselamatan Jalan Raya Perodua yang dilancarkan pada Oktober tahun lalu. Perkara ini telah diberitahu sendiri oleh Pengarah Urusan Perodua, Datuk Dr Zahari Husin kepada paultan.org.

“Sempena Hari Raya, kami mahu berikan kejutan kepada pemilik Perodua. Esok, kami akan tempatkan orang kami pada tiga lokasi, di tiga lebuhraya utama, menuju ke utara, selatan dan pantai timur. Kami jangkakan masyarakat akan memulakan perjalanan balik kampung mereka esok. Kami akan perhatikan kereta Perodua dengan kanak-kanak di dalam kereta, tetapi tanpa tempat duduk kanak-kanak,” kata Zahari.

“Kami akan pilih secara rawak dan berikan mereka satu tempat duduk kanak-kanak Gear Up, secara percuma. Kami akan datang ke keluarga berkenaan, dan kami akan ajar mereka macam mana cara untuk memasang tempat duduk kanak-kanak. Sebahagian dari mereka sudah pun mempunyai tempat duduk kanak-kanak, tetapi tidak menggunakannya secara betul. Kami mahu wujudkan kesedaran dan juga mendidik pada masa yang sama,” tambahnya lagi.

Walau bagaimanapun, Zahari tidak menyatakan dengan tepat di mana ketiga-tiga lokasi berkenaan. Namun beliau mendedahkan bahawa Perodua turut bekerjasama dengan Petronas dan juga panel insurannya dalam usaha ini – jadi boleh dijangka mungkin mereka akan berada di mana-mana stesen-stesen Petronas pada tiga lebuhraya utama di semenanjung Malaysia.

Dilancarkan pada Oktober 2017, tempat duduk keselamatan kanak-kanak Gear Up Perodua ini ditawarkan dalam dua jenis berbeza – pertama untuk bayi dengan berat sehingga 13 kg atau sehingga 18 bulan, manakala yang kedua adalah untuk kanak-kanak dengan berat antara sembilan hingga 36 kg atau antara umur sembilan bulan hingga 12 tahun.

Tempat duduk ini boleh dipadankan dengan mudah untuk model-model Perodua yang mempunyai cagak Isofix (bermula 2012), dan dijual pada harga RM623 (untuk bayi) dan RM736 untuk tempat duduk kanak-kanak. Harga berkenaan adalah harga pengenalan yang hanya terpakai sehingga 30 Jun ini, dengan GST pada kadar 0%.