Sempena sambutan Aidilfitri ini dan demi keselamatan para pengguna jalan raya, polis trafik Pahang akan memantau 23 laluan yang telah dikenalpasti berbahaya kerana sering berlaku kemalangan di negeri itu.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Pahang Superintendan Kamarulzaman Jusoh, antara laluan yang terbabit ialah Jalan Pintasan Kuantan, Jalan Pekan-Muadzam Shah-Segamat di Rompin, Jalan Bentong-Raub, Jalan Raub-Kuala Lipis dan laluan menghubungkan Kuala Lipis serta Merapoh yang dijangka berlaku peningkatan trafik, laporan Harian Metro.

“Semua 11 ketua polis daerah diberi penerangan berkenaan laluan sering berlaku kemalangan itu dan diminta membuat pemantauan dengan lebih kerap. Kita menjangkakan lebih banyak kenderaan berada di jalan raya berikutan keputusan kerajaan memberikan diskaun 50% bagi bayaran tol untuk dua hari sebelum Aidilfitri.

“Seramai 256 anggota dan 46 pegawai trafik bertugas sempena Op Selamat dan mereka ditempatkan di kawasan berbahaya itu bagi memantau kelancaran trafik. Mereka turut dibantu anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),” katanya.

Beliau turut menambah, pihaknya juga membuat pemantauan 24 jam di laluan tertentu di Lebuhraya Karak di antara Kuala Lumpur dan Bentong selain laluan menghubungkan Raub serta Kelantan untuk mengurangkan kemalangan. Malah pasukan bertindak kecemasan juga ditempatkan di tiga stesen iaitu Bentong, Temerloh dan Gambang supaya ia dapat memberikan bantuan segera sekiranya berlaku kemalangan.