Minggu ini sudah masuk minggu kedua harga petrol RON 97 ditetapkan secara apungan dan bermula hari ini, harganya turun menjadi RM2.60 seliter (daripada RM2.66 minggu lepas) dan akan dikekalkan sehingga 20 Jun. Harga bahan api lain iaitu petrol RON 95 dan diesel masih lagi kekal pada masing-masing RM2.20 dan RM2.18 seliter (RM2.28 untuk diesel Euro 5).

Harga yang dikekalkan oleh kerajaan baru ini membawa makna penggunaan subsidi, kerana harga minyak dunia sedang meningkat sejak baru-baru ini. Menteri kewangan, Lim Guan Eng memberitahu minggu lalu bahawa kerajaan menggunakan subsidi 33 sen bagi setiap liter RON 95 dan diesel pada harga sekarang. Tanpa subsidi, harganya akan menjadi RM2.53 seliter untuk RON 95 dan RM2.51 untuk diesel.

Kerajaan juga telah menyediakan peruntukan RM3 bilion sehingga hujung tahun 2018 untuk membiayai subsidi minyak ini, dan mengekalkan harga petrol RON 95 serta diesel seperti sekarang untuk sepanjang tahun.

Dalam satu laporan lain, Salah seorang dari ahli Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Tun Daim Zainuddin ada menyatakan, cadangan untuk pembaharuan subsidi bahan api akan dibentangkan kepada perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam minggu ini.