Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini berpeluang memandu uji SUV baharu Proton untuk versi pemanduan sebelah-kanan. Menurut The Malaysian Insight, Tun M telah memandu uji model prototaip ini pada minggu lalu dan berasa kagum dengan kualiti dan pembuatan SUV tersebut.

“Saya telah menguji kereta tersebut. Ia benar-benar bagus. Kualitinya juga tinggi dan saya berpendapat ia adalah kereta yang bagus untuk pasaran,” ujarnya dalam sidang media yang diadakan.

Pengerusi Pakatan Harapan ini juga telah menemui wakil Geely untuk berbincang tentang masa depan Proton, dan berkata ia sepatutnya mempunyai lebih ramai wakil Malaysia. “Proton boleh diuruskan oleh Geely, tetapi kami mahu rakyat Malaysia mengambil bahagian dalam urusan bekalan. Pengilang Malaysia perlu mengambil bahagian dalam proses ini,” ujarnya.

SUV Proton secara dasarnya dari Geely Boyue facelift, dan unit merah menyala yang dipandu oleh Tun M ini adalah unit pacuan pemanduan-kanan. Berdasarkan laporan sebelum ini, Proton akan melancarkan SUV pertamanya ini pada Oktober 2018 dan model import-sepenuhnya (CBU) akan diperkenalkan terlebih dahulu. Manakala model pemasangan-tempatan (CKD) akan dimulakan tahun hadapan.

SUV Proton yang masih belum diberi nama ini, akan dipadankan dengan enjin 1.8 liter pengecas turbo dan suntikan-terus empat-silinder, dengan lencana TGDi pada pintunya. Ia mampu memberikan kuasa sehingga 181 hp dan tork 285 Nm, dan enjin ini dipadankan dengan transmisi automatik enam-kelajuan. SUV ini sama ada pacuan roda-hadapan atau semua-roda.

Apa yang kami tahu setakat ini, senarai kit yang ditawarkan termasuklah roda 18-inci berbanding 19-inci yang diperkenalkan pada facelift, dan juga kulit upholstery coklat. Lain-lain ciri termasuk bumbung matahari panoramik besar, kamera 360-darjah (dengan fungsi pandangan tiga-dimensi) dan paparan skrin sesentuh lapan-inci.

Turut dilengkapi kamera yang terpasang di cermin hadapan sebagai sistem bantuan pemandu. Selain itu, ia turut didatangkan dengan brek kecemasan sendiri, amaran ketibaan lorong dan kawalan kelajuan adaptif. Jika SUV ini cukup bagus pada pandangan Tun M, adakah ia juga mampu menarik perhatian anda?

GALLERY: Geely Boyue facelift