Panggilan semula terhadap kenderaan bukanlah hanya berlaku terhadap model-model kenderaan biasa saja. Supercar seperti Lamborghini Aventador pun tak terlepas daripada panggilan semula. Itu sebabkan masalah terhenti dengan sendiri (stalling) di dalam keadaan pemanduan tertentu.

Menurut CarAdvice, jika situasi itu berlaku, Lamborghini memaklumkan fungsi servo pada stereng dan brake booster berkemungkinan terganggu, selanjutnya akan menyebabkan situasi yang sangat merbahaya kepada pemandu dan juga pengguna jalan raya yang lain.

Semua versi bagi supercar buatan Itali itu terlibat, termasuk model SV dan S yang lebih baru. Unit edisi istimewa Pirelli dan Anniversario turut terkena tempias sekali. Bagi pasaran global lain, ini termasuk versi Veneno dan Centenario, kerana kedua-duanya dihasilkan dari asas Aventador.

Pemilik model-model berkenaan akan dihubungi oleh Automobili Lamborghini SpA. Kemaskini terhadap perisian enjinnya akan dilakukan untuk mengatasi masalah itu. Sejumlah 7,000 unit Aventador telah dikeluarkan (setakat Februari 2017), dan masih belum dapat dipastikan berapa unit model terbabit di sini yang turut terlibat.

Ini merupakan kali pertama panggilan semula besar-besaran yang dilakukan oleh Lamborghini. Februari 2017 lalu, syarikat itu memanggil semula semua unit Veneno dan 5,900 unit Aventador berikutan masalah sistem minyak yang dikhuatiri boleh menyebabkan kebarakan.