Di negara kita Norton mungkin agak senyap, tapi sebenarnya jenama yang sudah mengeluarkan motosikal sejak tahun 1902 ini masih lagi aktif termasuk dalam dunia perlumbaan. Untuk pasaran awam, Norton kini memasarkan beberapa model termasuk sports dan moden klasik, dan mereka bercadang untuk menambah satu lagi model baru pada tahun hadapan yang menggunakan bentuk scrambler. Nama yang diberitahu adalah Atlas.

Nama ini juga sebenarnya pernah digunakan oleh Norton pada sebuah model scrambler yang dikeluarkan pada tahun 1960-an, dan ia dianggap berpadanan dengan model baru ini. Tidak banyak informasi berkenaan model baru ini dikeluarkan secara rasmi, kecuali ia akan dikuasakan oleh enjin 650 cc dua silinder, dan padanan kotak gear enam kelajuan.

Menurut laporan daripada laman MCN yang menemu ramah ketua pereka Norton, Simon Skinner, Atlas baru ini akan mempunyai kemampuan dan kedudukan tinggi seperti Ducati Scrambler Desert Sled, dan akan ditawarkan dalam beberapa versi, dengan kelengkapan seperti brek berkembar Brembo M50 di hadapan.

Selain daripada itu, Skinner turut memberitahu bahawa model asas Atlas ini mungkin dipasarkan pada harga bawah £10,000 (RM53,204), dan diharap dapat membantu meningkatkan jumlah jualan motosikal Norton secara keseluruhan. ia akan ditunjukkan buat pertama kali semasa acara NEC di United Kingdom November ini, dan seterusnya dipasarkan pada tahun 2019.