Harga RON 97 naik lapan sen menjadi RM2.58 seliter

Harga RON 97 naik lapan sen menjadi RM2.58 seliter

Harga bahan api RON 97 yang ditetapkan oleh kerajaan supaya mengikut sistem apungan telah menunjukkan penurunan selama tiga minggu berturut-turut, tetapi bagi tempoh 5 hingga 11 Julai ini, ia dinaikkan sebanyak lapan sen berbanding minggu lalu, menjadi RM2.58 bagi setiap liter.

Sementara itu, harga bahan api lain, yang ditetapkan untuk menerima subsidi masih lagi sama iaitu RM2.20 seliter bagi RON 95, RM2.18 untuk diesel Euro 2M dan RM2.28 untuk diesel Euro 5 (sentiasa 10 sen lebih berbanding diesel Euro 2M).

Untuk subsidi bahan api RON 95 dan diesel ini, hujung bulan lalu Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah mengeluarkan kenyataan bahawa ia akan dikekalkan, iaitu sebanyak RM3 bilion untuk sehingga hujung tahun ini. Bergantung kepada harga bahan api dunia, jumlah ini walaubagaimanapun boleh berubah.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required