Dari sebuah posting yang dikongsi oleh akaun Badrul Hanafi di Facebook semalam, ada lagi kes berkaitan kereta “sambung bayar”; pemilik baru terpaksa berdepan dengan masalah kereta yang ingin ditarik, kerana pemilik asal mahu mengambilnya kembali. Kereta berkenaan, sebuah Proton Saga, khabarnya dibeli dengan cara “sambung bayar” pada harga murah.

Daripada perbualan dalam video yang dimuat naik itu, secara ringkasnya, pemilik asal kereta berkenaan datang bersama sekumpulan lelaki mendakwa ingin mengambil semula kereta terbabit. Pemilik semasa kereta itu pula enggan menyerahkan kunci, mendakwa semua bayaran dan bukti persefahaman antara dia dan pemilik asal (melalui broker) itu lengkap.

Tambahan pula, pemilik baru atau semasa mendakwa telah membayar kepada bank (pinjaman di atas nama pemilik asal) mengikut jadual sepatutnya seperti yang dijanjikan. Pemilik asal itu pula datang tanpa sebarang surat sita atau apa-apa dokumen berkaitan, ingin membawa pergi kereta berkenaan.

Dan, inilah masalahnya jika anda membeli kenderaan secara “sambung bayar”, atau apa saja cara yang ada ditawarkan oleh kelompok-kelompok seperti ini untuk mendapatkan kenderaan cara mudah dan murah. Pasti ada helah, dan anda sebagai pemilik baru atau semasa sentiasa terdedah kepada penipuan. Ini bukanlah kali pertama kejadian seperti ini berlaku, dan mungkin juga bukan yang terakhir jika ramai lagi yang tidak sedar tentangnya.

Risikonya adalah, jika anda membeli kenderaan secara “sambung bayar”, di atas kertas, anda tidak mempunyai apa-apa hak ke atas kenderaan terbabit. Ini kerana, pinjaman bank dan nama pada geran kenderaan masih lagi nama pemilik asal.

Yang biasa terjadi, bila pemilik asal tak mampu lunaskan bayaran bulanan kenderaan, dia akan “memajak” kepada orang lain dengan cara sambung bayar. Setelah tunggakan di bank selesai, mereka akan datang lagi dan mengambil semula kereta. Biasanya, hal ini tidak akan dibincangkan sejak awal. Sudah tentu ramai yang pernah mendengar kes-kes begini.

Dalam urusan tidak sah seperti ini, keadaan atau kelebihan tidak akan pernah menyebelahi pemilik baru atau semasa. Dari sisi mana pun, mereka tidak akan berhak ke atas kenderaan itu, ia tidak akan menjadi milik mereka kerana dokumen sah dengan pihak bank tidak pernah bertukar tangan. Dalam situasi paling buruk, pemilik asal boleh saja melaporkan kepada pihak polis bahawa keretanya telah hilang atau dicuri, pemilik baru berkenaan boleh terheret dalam masalah yang lebih besar.

Hujung tahun lalu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) pernah menyatakan dalam Dewan Rakyat bahawa aktiviti pajakan atau “sambung bayar” kenderaan ini secara terang-terangan melanggar Akta Sewa Beli 1967.

Di bawah Seksyen 38 Akta Sewa Beli 1967, jika pemilik asal didapati bersalah menjual kenderaan ketika perjanjian sewa beli masih berkuat kuasa, mereka boleh didenda hingga RM30,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya. “Kes-kes ini tidak boleh dikategorikan sebagai kes curi kereta kerana tidak memenuhi elemen kesalahan mencuri seperti terdapat di dalam Seksyen 378 Kanun Keseksaan. Namun, dalam siasatan dijalankan polis, jika terdapat unsur penipuan, ia boleh disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” jelas kenyataan itu.

Untuk mengelakkan anda terpalit sekali di dalam situasi seperti ini, pertama sekali sebagai pengguna, tak perlulah “kelabu mata” dengan tawaran-tawaran yang tidak sah seperti sambung bayar kenderaan ini. Kedua, pihak berkuasa perlu meneliti permasalahan ini dengan lebih terperinci dan perkenalkan garis panduan atau undang-undang yang lebih ketat bagi mengelakkan perkara ini daripada berterusan. Ini kerana, ada pihak yang mengambil kesempatan di atas kelompongan ini bagi menjalankan perniagaan yang tidak sah dan menganiaya pengguna.

Bahkan penyedia-penyedia platform, laman web dan aplikasi jual-beli atas talian lain juga perlu memikul tanggungjawab ini. Iklan berkaitan sambung bayar kenderaan ini jika diperhatikan sangat berleluasa di dalam platform-platform jual-beli popular ketika ini, hingga ada yang bertindak selaku orang tengah atau broker – menggambarkan begitu tersusunnya operasi sindiket atau perniagaan ini. Apa pula pandangan anda tentang perkara ini? Sila kongsikan.