Lagi kes libatkan kereta “sambung bayar” – perlukan undang-undang lebih ketat, elak penipuan dan aniaya

Dari sebuah posting yang dikongsi oleh akaun Badrul Hanafi di Facebook semalam, ada lagi kes berkaitan kereta “sambung bayar”; pemilik baru terpaksa berdepan dengan masalah kereta yang ingin ditarik, kerana pemilik asal mahu mengambilnya kembali. Kereta berkenaan, sebuah Proton Saga, khabarnya dibeli dengan cara “sambung bayar” pada harga murah.

Daripada perbualan dalam video yang dimuat naik itu, secara ringkasnya, pemilik asal kereta berkenaan datang bersama sekumpulan lelaki mendakwa ingin mengambil semula kereta terbabit. Pemilik semasa kereta itu pula enggan menyerahkan kunci, mendakwa semua bayaran dan bukti persefahaman antara dia dan pemilik asal (melalui broker) itu lengkap.

Tambahan pula, pemilik baru atau semasa mendakwa telah membayar kepada bank (pinjaman di atas nama pemilik asal) mengikut jadual sepatutnya seperti yang dijanjikan. Pemilik asal itu pula datang tanpa sebarang surat sita atau apa-apa dokumen berkaitan, ingin membawa pergi kereta berkenaan.

Dan, inilah masalahnya jika anda membeli kenderaan secara “sambung bayar”, atau apa saja cara yang ada ditawarkan oleh kelompok-kelompok seperti ini untuk mendapatkan kenderaan cara mudah dan murah. Pasti ada helah, dan anda sebagai pemilik baru atau semasa sentiasa terdedah kepada penipuan. Ini bukanlah kali pertama kejadian seperti ini berlaku, dan mungkin juga bukan yang terakhir jika ramai lagi yang tidak sedar tentangnya.

Lagi kes libatkan kereta “sambung bayar” – perlukan undang-undang lebih ketat, elak penipuan dan aniaya

Risikonya adalah, jika anda membeli kenderaan secara “sambung bayar”, di atas kertas, anda tidak mempunyai apa-apa hak ke atas kenderaan terbabit. Ini kerana, pinjaman bank dan nama pada geran kenderaan masih lagi nama pemilik asal.

Yang biasa terjadi, bila pemilik asal tak mampu lunaskan bayaran bulanan kenderaan, dia akan “memajak” kepada orang lain dengan cara sambung bayar. Setelah tunggakan di bank selesai, mereka akan datang lagi dan mengambil semula kereta. Biasanya, hal ini tidak akan dibincangkan sejak awal. Sudah tentu ramai yang pernah mendengar kes-kes begini.

Dalam urusan tidak sah seperti ini, keadaan atau kelebihan tidak akan pernah menyebelahi pemilik baru atau semasa. Dari sisi mana pun, mereka tidak akan berhak ke atas kenderaan itu, ia tidak akan menjadi milik mereka kerana dokumen sah dengan pihak bank tidak pernah bertukar tangan. Dalam situasi paling buruk, pemilik asal boleh saja melaporkan kepada pihak polis bahawa keretanya telah hilang atau dicuri, pemilik baru berkenaan boleh terheret dalam masalah yang lebih besar.

Hujung tahun lalu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) pernah menyatakan dalam Dewan Rakyat bahawa aktiviti pajakan atau “sambung bayar” kenderaan ini secara terang-terangan melanggar Akta Sewa Beli 1967.

Lagi kes libatkan kereta “sambung bayar” – perlukan undang-undang lebih ketat, elak penipuan dan aniaya

Di bawah Seksyen 38 Akta Sewa Beli 1967, jika pemilik asal didapati bersalah menjual kenderaan ketika perjanjian sewa beli masih berkuat kuasa, mereka boleh didenda hingga RM30,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya. “Kes-kes ini tidak boleh dikategorikan sebagai kes curi kereta kerana tidak memenuhi elemen kesalahan mencuri seperti terdapat di dalam Seksyen 378 Kanun Keseksaan. Namun, dalam siasatan dijalankan polis, jika terdapat unsur penipuan, ia boleh disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” jelas kenyataan itu.

Untuk mengelakkan anda terpalit sekali di dalam situasi seperti ini, pertama sekali sebagai pengguna, tak perlulah “kelabu mata” dengan tawaran-tawaran yang tidak sah seperti sambung bayar kenderaan ini. Kedua, pihak berkuasa perlu meneliti permasalahan ini dengan lebih terperinci dan perkenalkan garis panduan atau undang-undang yang lebih ketat bagi mengelakkan perkara ini daripada berterusan. Ini kerana, ada pihak yang mengambil kesempatan di atas kelompongan ini bagi menjalankan perniagaan yang tidak sah dan menganiaya pengguna.

Bahkan penyedia-penyedia platform, laman web dan aplikasi jual-beli atas talian lain juga perlu memikul tanggungjawab ini. Iklan berkaitan sambung bayar kenderaan ini jika diperhatikan sangat berleluasa di dalam platform-platform jual-beli popular ketika ini, hingga ada yang bertindak selaku orang tengah atau broker – menggambarkan begitu tersusunnya operasi sindiket atau perniagaan ini. Apa pula pandangan anda tentang perkara ini? Sila kongsikan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 

Comments

  • Tahun Baru on Jan 23, 2019 at 4:31 pm

    Dlm kes aku, aku beli kereta baru dgn syarat Salemman Chevrolet Penipu uruskan trade-in kereta Honda lama aku, selepas bg Honda kat Saleman Chevrolet Penipu dan duit rebat (yg sepatutnya milik aku) ditolak sbg top up utk cover short trade-in, Salesman Chevrolet Penipu td x selesaikan kerja trade-in yg diamanahkan menyebabkab kereta aku telah jadi sambung bayar oleh panel used car Chevrolet hingga ke tgn pihak keberapa ntah skrg ni tanpa bayaran & tanpa menjelaskan hutang lama aku kat bank.. Sampai skrg org lain yg guna keta aku yg kena bayar? Paling jahanam sekali laporan polis buat sampai 2 kali termasuk penipuan & pecah amanah, tp Bhgn Udg2 Polis ckp tiada kes blh disabitkan sbb aku x dptkan kebenaran dr bank masa nak tarde in hari tu.. Peciter Msia Baru ni? Disebabkan aku x dptkn kebenaran dr Bank, maka semua org kat dlm Msia ni dihalalkan menipu, ambil duit aku & pecah amanah tanpa disabitkan dgn apa2 kesalahan oleh pihak Polis? Report kat Chevrolet Msia pun sampai 3 kali, tp sampai skrg x bg maklum balas dan last sekali Chevrolet Msia ckp, dia xde kena mengena dgn apa yg Chevrolet Cawangan buat.. Perghhh keta internasional ikon Transfomers tu… Tp x blh langsung secure customer dia.. lepas tangan No 1.. Sapa2 yg nak beli Chevrolet dr pengedar yg sah baik beli keta lain je la.. Melingkuplah ko wahai customer, yg penting keta Chevrolet aku dah lepas jual..
    Ada sapa2 yg prihatin Zaman Msia Baru ni utk tlg aku setlekan benda ni?

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 5
 

Add a comment

required

required