Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia akan mendapatkan bantuan daripada pengeluar kereta Jepun berhubung hasrat bagi melaksanakan projek kereta nasional ketiga. Ini termasuklah bantuan daripada Nissan dan Toyota, laporan Nikkei Asian Review.

Bercakap kepada pemberita di Fukuoka dalam lawatan kerja selama empat hari di Jepun, Tun Mahathir berkata mengakses kepakaran automotif Jepun adalah “penting” untuk menghasilkan kereta dengan piawaian moden. “Beberapa anggota delegasi saya akan melawat Daihatsu, tetapi kami mempunyai satu syarikat yang telah menyuarakan hasrat ini kepada Nissan dan Toyota untuk mendapatkan kerjasama mereka,” jelasnya, walau pun tidak menyatakan nama syarikat tempatan terbabit.

Pada Jun lalu, Tun Mahathir telah menyuarakan aspirasi untuk memulakan satu lagi projek kereta nasional dalam lawatannya ke Persidangan Nikkei ke-24 di Jepun, dan cadangan tersebut dilihat bakal direalitikan tidak lama lagi. Minggu lalu, menteri pembangunan usahawan, Mohd Redzuan Yusof mendedahkan bahawa projek tersebut sepatutnya ditetapkan untuk dilaksanakan menjelang 2020.

Sebelum ini, Tun Mahathir berkata, projek tersebut akan mendapatkan beberapa kerjasama daripada Jepun. “Seperti kereta nasional yang pertama, ia dimulakan dengan hanya 18% kandungan tempatan dan (kerjasama dari) Mitsubishi Motor, kita dapat menguasai keseluruhan proses mengeluarkan kereta, dari reka bentuk ke model tanah liat dan kereta ujian.”

“Hari ini, teknologi moden lebih berdasarkan kepada pengesan dan perkara lain. Kita perlu memperolehnya juga. Tetapi untuk permulaan, kita mahu membangunkan kereta terlebih dahulu untuk pasaran Malaysia, dan kemudian barulah menembusi pasaran antarabangsa,” ujarnya.

Perkara ini turut menjadi topik perbincangan hangat. Awal minggu ini, Naib Presiden Keadilan Rafizi Ramli turut mempersoalkan perlunya projek kereta ini dan menggesa ia perlu dipertimbangkan semula. Malahan banyak sentimen yang sama telah disuarakan oleh pelbagai pihak, yang mengatakan bahawa jualan kenderaa tahunan Malaysia di bawah 600,00 unit dan tidak mewakili skala ekonomi yang diperlukan untuk pengeluaran.