Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI) menyatakan mereka yakin bahawa semakan semula terhadap Dasar Automotif Negara (NAP) akan lengkap pada penghujung tahun ini dan turut akan mengambil kira idea dan input untuk projek kereta nasional ketiga, lapor The Sun.

Menurut Timbalan Menteri Dr Ong Kian Ming, semakan semula berkenaan akan melibatkan halatuju mobiliti baharu dan trend dalam corak pemanduan, serta akan melaras semula dasar berkenaan membolekan ia selari dengan kemajuan dalam pengangkutan awam serta melihat semula pembangunan vendor dalam ekosistem.

Bagi rancangan projek kereta nasional ketiga yang akan diambil kira, Ong memberi jaminan bahawa projek yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ini “tidak akan sama dengan Proton”. Beliau menjelaskan bahawa konsep projek Dr Mahathir berkenaan bukan mahukan sebuah lagi Proton.

“Banyak perkara yang boleh dikemaskini dalam aspek bagaimana kita mahu aspirasi Dr Mahathir bagi memacu industri automotif kepada sesuatu yang lebih mampan dan mesra alam. Input dari industri dan pemegang kepentingan sangat penting bagi membantu MITI membentuk NAP ini. Kami berharap orang ramai tidak berfikir bahawa niat Dr Mahathir untuk melahirkan semula Proton sebagai Proton 2.0. Beliau mempunyai banyak lagi idea,” kata Ong.

Ong menambah bahawa projek kereta nasional ketiga – yang dijangka akan muncul menjelang 2020, menurut Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Yusof – ini akan terbuka untuk menerima semua input dan idea.

“Dr Mahathir telah menyuarakan berkenaan kemungkinan untuk mewujudkan kereta ASEAN dengan kerjasama bersama Indonesia, jadi ada peluang untuk menerokainya dengan pemain lain, tetapi melihat kepada sudut bagaimana NAP digunakan pada peringkat antarabangsa, bergerak kearah kereta elektrik dan kenderaan cekap tenaga (EEV), serta rantaian nilai yang hadir bersamanya, yang turut termasuk elektronik, kecerdasan buatan (A.I), perkara-perkara internet – yang akan menjadi sebahagian dari ekosistem,” jelasnya.