Anggota Dewan Negara, Senator Datuk Razali Idris, menggesa kerajaan untuk mengutamakan projek pembinaan lebuh raya berbanding Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL).
Katanya, keputusan kerajaan untuk mengkaji semula pembinaan ECRL adalah tepat memandangkan ia bukanlah keperluan mendesak bagi negeri di Pantai Timur, laporan Bernama.

“Sebenarnya keperluan mendesak pada masa ini adalah menyiapkan projek Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3) sepanjang 165 kilometer yang menghubungkan sambungan pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu, Kelantan.

“Tindakan kerajaan menangguhkan pembinaan ECRL disebabkan perbelanjaan besar adalah tepat dan yang kita terdesak adalah projek-projek telah sedia ada jaringan,” katanya ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong pada persidangan Dewan Negara, semalam.

Razali juga meminta kerajaan menyelesaikan pembinaan projek jalan raya Simpang Pulai-Lojing-Gua Musang-Kuala Berang untuk kemudahan penduduk.