Hari ini, tiba giliran UMW Toyota Motor pula untuk mengeluarkan senarai harga baru dengan SST bagi barisan model kenderaan syarikat itu yang dijual di Malaysia. Secara keseluruhannya, corak yang dapat dilihat adalah sama seperti kebanyakan harga baru SST dari pengeluar lain.

Model-model kenderaan penumpang pemasangan tempatan (CKD) rata-ratanya mengalami penurunan. Dalam kes Toyota, ia melibatkan penurunan antara 0.3% hingga 1%. Jika diterjemahkan kepada nilai wang ringgit, antara model yang mencatatkan penurunan paling banyak adalah seperti Vios 1.5 E AT dan Vios 1.5 GX AT, dengan masing-masing kini dijual RM800 lebih rendah.

Dari kelompok kenderaan penumpang, model Altis bagaimanapun mengalami peningkatan harga. Ini kerana, ia merupakan model pemasangan dari Thailand. Peningkatan yang dicatatkan ialah 2.21% hingga 2.3% berbanding dengan GST dahulu, atau diterjemakan kepada kenaikan antara RM2,600 hingga RM3,100, bergantung kepada varian.

Sementara itu, bagi kenderaan komersial, model-model CBU Jepun dan selebihnya, semua menyaksikan peningkatan antara 2.1% hingga 3.27%, atau jika dilihat dari jumlah RM2,600 hinggalah ke RM13,200. Antara model yang mencatatkan kenaikan paling tinggi ialah MPV Alphard dan Vellfire.