Sebelum ini kami telah menyiarkan imej paten dan juga imej intipan Zotye T800 buatan China yang sekilas pandang tak ubah seperti Range Rover Sport. Nampaknya model tersebut telahpun siap diproduksi dan namanya kini berubah kepada Zotye T900.

Sekali tengok, SUV ini memang seiras dengan model keluaran British berkenaan. Namun sekiranya anda lihat dengan lebih teliti, bahagian hadapan Zotye ini adalah lebih pendek berbanding Range Rover asli.

Ini kerana T900 hanya dijana oleh enjin petrol 2.0 liter empat silinder turbo, berbanding model asli yang menerima enjin sehingga 5.0 liter V8. Enjin pada Zotye T900 ini menghasilkan kuasa 230 hp dan tork maksima 350 Nm dan digandingkan bersama kotak gear automatik lapan-kelajuan.

Perkara lebih menarik berlaku dalam kabin SUV China ini. Ia tidak dipengaruhi oleh Range Rover Sport (kecuali suis putar tukaran gear yang boleh disembunyikan), tetapi rekaannya ‘merojakkan’ dengan lebih banyak elemen pengeluar Eropah contohnya roda stereng rata di bawah seperti diambil dari Porsche, manakala paparan instrumen bersama skrin infotainmen yang bersambung nampak seperti rekaan dari Mercedes-Benz. Ia juga turut menerima bumbung kaca panaromik penuh.

Zotye T900 ini dijangka akan dijual di China bermula awal tahun hadapan dengan harga bermula 170,000 yuan (RM103k). Sebagai perbandingan, Range Rover Sport asli dijual pada harga bermula 1.02 juta yuan (RM618k) pada pasaran republik tersebut.

Bukan hanya Range Rover Sport ini menjadi ‘mangsa’ kepada Zotye Auto, jenama tersebut sebelum ini turut menghasilkan sebuah SUV yang kelihatan seperti Porsche Macan diberi nama Zotye T700.

GALERI: Range Rover Sport sebenar