Naza Premira kini memperkenalkan tiga model edisi istimewa skuter Vespa untuk pasaran Malaysia, yang terdiri daripada model-model Vespa 946 Red, Vespa Sprint Carbon dan Vespa Sei Giorni.

Model Vespa dengan penggayaan paling radikal, 946 kini ditampilkan pula dalam edisi merah sepenuhnya yang membaluti bahagian badan diperbuat dari logam berserta kemasan komponen aluminium yang lain. Model ini juga dilengkapi dengan ciri teknologi terkini; antaranya sistem ABS dan kawalan cengkaman Anti-Slip regulation (ASR).

Vespa 946 Red ini dikuasakan oleh enjin 150 cc dengan silinder tunggal, empat-lejang dan tiga injap. Beberapa perincian lain adalah seperti berat 147 kg, pecutan maksimum 93 km/j dengan kapasiti tangkin minyak 8.5 liter. Edisi istimewa ini dijual pada harga RM66,000 dan hadir dalam satu warna merah sahaja.

Bagi Vespa Sprint Carbon pula, ia tampil dengan imej yang lebih sporty dan moden. Ia dilengkapi enjin i-Get 155 cc, silinder tunggal dengan tiga injap, empat lejang, sejukan udara dengan piawaian Euro 4 yang menghasilkan 9.5 kW pada 7,750 rpm dan tork sebanyak 12.8 Nm pada 6,500 rpm.

Ciri-ciri lain yang melengkapi model ini antaranya slot USB dalam ruang barangan pada kaki serta sistem ABS. Ia hadir hanya dalam satu warna hitam yang eksklusif, Vespa Sprint Carbon dijual pada harga RM17,400.

Vespa Sport Sei Giorni pula mengambil ilham dari jentera perlumbaan “Sei Giorni Internazionale di Varese” asal yang berlangsung pada tahun 1951, yang menyaksikan jentera itu meraih sembilan pingat emas. Ia menampilkan rekaan yang lebih retro, dengan kedudukan lampu utama di bahagian fender hadapan dan bukannya pada kedudukan “kepala” yang biasa.

Model ini menggunakan enjin paling besar yang ada dalam barisan skuter Vespa; 278 cc Euro 4, silinder tunggal, empat lejang dengan empat injap, sejukan cecair yang menghasilkan sebanyak 21.2 hp pada 7,750 rpm dan 22 Nm tork pada 5,000 rpm.

Menampilkan keselesaan tunggangan barisan Vespa GTS, versi Sei Giorni didatangkan dengan ruang helmet yang lebih besar serta tempat duduk yang lebih luas dan lebar; untuk memberikan keselesaan ketika tunggangan jarak jauh. Antara kelengkapan lain yang ada ialah slot USB serta lampu isyarat LED yang turut bertindak sebagai DRL. Vespa Sei Giorni dijual pada harga RM38,000 dan ditawarkan dalam warna hijau.