Renault sudah menjadi pengeluar kenderaan komersial ringan (LCV) hampir 120 tahun dan di Eropah, mereka kini adalah peneraju pasaran untuk LCV elektrik. Disebabkan itu, mereka juga percaya boleh menjadi peneraju dalam mempercepatkan perubahan dalam sistem penghantaran barang dan telah memperkenalkan satu konsep baru yang dinamakan sebagai Renault EZ-PRO.

Kenderaan ini secara asasnya terbahagi kepada dua iaitu leader pod dan juga robo-pod. Leader pod menawarkan sistem pemanduan autonomous namun masih memerlukan manusia di dalamnya manakala robo-pod pula tidak memerlukan pemandu tapi masih perlu diselia oleh manusia. Renault percaya, walaupun kenderaan penghantar ini boleh beroperasi sendiri, ia masih memerlukan pengurusan oleh manusia.

Semasa berada dalam leader pod yang boleh bergerak sendiri, orang di dalamnya boleh fokus kepada tugas lain seperti merancang pergerakan untuk sepanjang hari termasuk untuk robo-pod yang lain, memastikan servis yang lebih cekap dan tidak perlu tertekan untuk berhadapan dengan trafik.

Renault EZ-PRO ini boleh memenuhi keperluan banyak perusahaan seperti syarikat penghantaran jarak dekat, pemilik kedai dan bermacam lagi kerana ia boleh diubah mengikut kesesuaian. Kuasa penggeraknya pula adalah daripada elektrik sepenuhnya.

Bagi orang ramai, apabila syarikat penghantaran menggunakan EZ-PRO ini, mereka boleh memilih waktu dan tempat di mana barang itu mahu dihantar, melihat pergerakan barang mereka secara terus melalui aplikasi dan memilih sama ada mahu menerima barang daripada orang ataupun mengambil sendiri daripada laci yang terdapat dalam robo-pod. Kunci laci itu pula boleh dibuka menggunakan aplikasi telefon bimbit.