Waze telah mengumumkan bahawa perisian berkenaan kini telah disepadukan dengan Appla CarPlay. Sebagai antara aplikasi tunjuk arah untuk platform berkenaan, integrasi berkenaan akan membolehkan jutaan pengguna CarPlay untuk menggunakan Waze dengan lebih mudah, terus pada paparan dalam kenderaan mereka.

Sekiranya head unit kereta anda dilengkapi dengan ciri CarPlay, dan anda ada aplikasi Waze pada telefon pintar, anda hanya perlu sambungkan peranti itu ke kereta melalui kabel USB atau sambungan tanpa wayar agar Waze boleh dipaparkan pada skrin sentuh berkenaan. Integrasi ini memastikan semua ciri-ciri Waze disesuaikan secara khusus kepada sistem operasi CarPlay.

Semua ciri umum Waze dikekalkan. Anda boleh pergi terus laman utama atau cari senarai lokasi kegemaran yang diprogramkan, memeriksa laluan sebelum keluar, melaporkan sebarang kejadian dan menerima amaran audio atau visual.

Di Malaysia, Waze mempunyai pengguna bulanan seramai 5.9 juta orang, kebanyakannnya melalui telefon pintar. Integrasi Waze-CarPlay ini membolehkan pengguna iOS menggunakan aplikasi ini tanpa memerlukan mereka memasang pemegang telefon pada papan pemuka, atau memerhati laluan pada skrin telefon yang kecil. Bagi pengguna Android, mereka telah lama boleh menikmati ciri yang sama ini.