Skoda Kodiaq GT – SUV Coupe hanya untuk China

Skoda Kodiaq GT – SUV Coupe hanya untuk China

Awal bulan ini, jenama automotif dari Republik Czech -Skoda- memperkenalkan SUV tujuh tempat-duduk yang diiktiraf terpantas di litar Nürburgring dalam kelasnya digelar Kodiaq RS. Kini, satu lagi varian Kodiaq diperkenalkan dengan nama Kodiaq GT, menampilkan bentuk badan “SUV coupe” yang lebih sporty. Walau bagaimanapun, model ini adalah khas hanya untuk pasaran China.

Skoda Kodiaq GT ini diperkenalkan buat pertama kali ketika berlangsungnya Guangzhou Motor Show 2018, dan ia akan dijual bersama satu lagi model khas Skoda hanya untuk China iaitu Kamiq, serta dua lagi SUV – Karoq dan Kodiaq versi standard. Berbeza dengan model asal, Kodiaq GT diberikan garis bumbung belakang yang lebih menjunam, dengan cermin belakang yang lebih rendah.

Versi lebih sporty ini juga menampilkan liang udara hadapan, lampu belakang serta diffuser yang direka semula, bersama jalur reflektor baharu yang merentanginya bersama tip ekzos berkembar berbentuk bulat. Manakala kemasan bahagian bawah sisi pula diwarnakan sama dengan warna badan. Model GT ini juga merupakan yang pertama diberikan perkataan ‘SKODA’ yang diletakkan merentangi pintu tailgate belakang, berbanding hanya logo pada model lain.

Tiada foto bahagian dalaman Kodiaq GT ini disiarkan, namun boleh dijangka bahawa ia diberikan elemen yang sama seperti model Skoda lain dalam pasaran buat masa sekarang seperti paparan instrumen digital Virtual Cockpit, dan juga fungsi hubungan seperti akses WiFi, MirrorLink, Apple CarPlay dan Baidu CarLife.

Skoda Kodiaq GT ini tidak berkongsi enjin turbodiesel seperti model RS, sebaliknya dijana oleh enjin petrol turbo 2.0 liter empat silinder dari Volkswagen dengan dua pilihan talaan iaitu 186 hp dan 220 hp. Kedua-dua versi dipadankan dengan kotak gear klac berkembar automatik tujuh-kelajuan DSG dan juga sistem AWD secara standard. Untuk keselamatan, SUV ini dibekalkan dengan Pengesan Titik Buta, Front Assist serta fungsi Adaptive Cruise Control (ACC) bersama stop-and-go.

GALERI: Skoda Kodiaq RS

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required