Chevrolet Camaro Yenko/SC Stage II – Muscle Car dengan enjin 6.8L V8 Supercharger berkuasa 1,000 hp!

Chevrolet Camaro Yenko/SC Stage II – <em>Muscle Car</em> dengan enjin 6.8L V8 Supercharger berkuasa 1,000 hp!

Specialty Vehicle Engineering, Inc. (sebelum ini dikenali sebagai SLP) mengumumkan bahawa mereka telah menghasilkan siri muscle car Yenko/SC baharu iaitu Chevrolet Camaro Yenko/SC Stage II 2019. Jentera berkenaan dilihat dapat bersaing terus dengan Dodge Challenger SRT Demon kerana dapat menghasilkan sejumlah 1,000 hp.

Walau bagaimanapun, menurut syarikat berkenaan, mereka hanya akan menghasilkan Camaro Yenko/SC Stage II ini sebanyak 25-unit sahaja. Ia dibina bukan berasaskan varian paling berkuasa Camaro ZL1, tetapi menggunakan Camaro versi 1SS atau 2SS yang dilengkapi pakej 1LE.

Bagi menghasilkan kuasa sebesar 1,000 hp tersebut, enjin asal 455 hp V8 6.2 liter LT-1 pada Camaro 1SS dan 2SS berkenaan ditingkatkan kapasitinya kepada 6.8 liter. Ia tidak dibiarkan menyedut sendiri udara masuk ke kebuk pembakaran, sebaliknya didesak dengan unit Supercharger.

Chevrolet Camaro Yenko/SC Stage II – <em>Muscle Car</em> dengan enjin 6.8L V8 Supercharger berkuasa 1,000 hp!

Dengan pakej 1LE yang dipadankan, secara tidak langsung kereta ini turut menerima sistem suspensi Magnetic Ride Control yang ditala kearah prestasi tinggi bersama penggunaan komponen seperti set bushing, spring dan bar penstabil khas. Pakej tersebut turut memberikan ciri-ciri lain seperti LSD elektronik, sistem penyejuk tugas berat untuk minyak pelincir dan gandar belakang serta dua unit radiator untuk enjin.

Selain itu, pakej 1LE tersebut turut memadankan tempat duduk lebih sporty dari Recaro dan juga spoiler belakang yang menurut Specialty Vehicle Engineering, membolehkan Camaro ini melekat di atas permukaan jalan. Setiap dari 25-unit kereta-kereta yang dihasilkan ini akan diberikan nombor produksi istimewa dan juga sijil pengiktirafan keaslian dari pengeluar.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required