Boon Siew Honda (BSH) Sdn Bhd turut mengambil kesempatan berada di Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) 2018 untuk melancarkan tiga model baru bagi pasaran Malaysia iaitu skuter PCX Hybrid dan Forza 300, serta sebuah motosikal sports CBR1000RR Fireblade.

Melalui PCX Hybrid, BSH menjadi pengeluar pertama yang menawarkan motosikal hibrid di Malaysia, di mana kuasa utamanya datang daripada enjin petrol satu silinder SOHC PGM-FI petrol 149.3 cc, dan dibantu dengan motor elektrik yang mendapat tenaga daripada bateri lithium ion 50.4 V.

Kuasa yang mampu dihasilkan oleh enjin petrol itu sahaja adalah 15 hp pada 8,500 rpm dan 13.2 Nm tork pada 6,500 rpm, tetapi ia boleh ditambah dengan kuasa sebanyak 1.9 hp pada 3,000 rpm dan 4.3 Nm tork pada 3,000 rpm oleh motor elektrik. Penyampaian kuasa kepada tayar belakang adalah melalui transmisi automatik jenis CVT.

Bateri sistem hibrid pada motosikal ini terletak di bawah tempat duduk belakang, dan ia boleh dicas semula apabila motosikal bergerak dan membrek. Walaupun dengan sistem hibrid yang dapat membantu menjimatkan penggunaan bahan api dan memberi lebih kuasa ini, PCX Hybrid masih dilengkapi tangki bahan api yang besar iaitu berkapasiti 8 liter.

Pengguna juga disediakan dengan tiga mod tunggangan iaitu D yang merupakan mod standard untuk menghasilkan padanan optimum antara kuasa dan penjimatan, S untuk Sport dan Idling OFF untuk menutup sistem start/stop (penyampaian kuasa pula sama seperti dalam mod D).

Secara keseluruhannya PCX Hybrid mempunyai berat 136 kg dan antara kelengkapan lain padanya adalah termasuk brek ABS (cakera depan dan belakang), sistem kunci pintar, meter digital dan rim 14 inci. Penampilan pula masih sama seperti PCX 2018, tetapi boleh dibezakan dengan warna Pearl Dark Night Blue, lencana khas serta jalur biru pada lampu.

Pergi kepada Forza 300, ini adalah sebuah model yang telah diberikan pembaharuan dan diperkenalkan buat pertama kali di Eropah awal tahun ini. Casisnya adalah baru, dan ia menjadikan skuter ini 12 kg lebih ringan berbanding model sebelum ini. Kemudiannya, rim belakang diubah menjadi satu inci lebih besar berbanding sebelum ini, iaitu unit 14 inci dan dipadankan bersama rim 15 inci di hadapan. Brek masih lagi set cakera depan dan belakang, dengan sistem ABS two-channel.

Enjin masih lagi sama seperti sebelum ini, iaitu unit satu silinder 279 cc PGM-FI berkuasa 24.8 hp dan 27.2 Nm tork, namun pecutannya dijadikan lebih pantas, bersama laju maksimum lebih tinggi serta penggunaan bahan api lebih baik. Satu naik taraf yang penting pada Forza 300 adalah ia kini dilengkapi dengan Honda Selectable Torque Control (HSTC), iaitu satu sistem keselamatan seperti kawalan cengkaman.

Rekaan baru Forza 300 2018 nampak lebih sporty dan moden, dan dimensinya juga berubah sedikit menjadi lebih pendek manakala tempat duduk pula lebih tinggi untuk pandangan ke jalan yang lebih jelas. Kemudiannya, ia mempunyai lampu hadapan LED serta penghadang angin yang boleh dilaras secara elektrik menggunakan butang di pemegang.

Model CBR1000RR Fireblade bukanlah satu nama asing dalam segmen motosikal sports. Ia dikuasakan oleh enjin empat silinder 999 cc DOHC, yang mampu menghasilkan kuasa 189 hp pada 13,000 rpm dan 114 Nm tork pada 11,000 rpm. Kuasa disampaikan ke atas jalan melalui kotak gear enam kelajuan, dan ia mempunyai berat cuma 196 kg.

Bagi model tahun 2018 ini, ia CBR1000RR Fireblade didatangkan dengan pelbagai kelengkapan maju seperti tiga pilihan mod tunggangan (Fast, Fun dan Safe), dua lagi mod yang boleh diubah, quickshifter untuk naik dan turun gear, kuasa brek enjin (engine braking) yang boleh dikawal, suspensi Showa yang boleh dilaras sepenuhnya dan damper stereng elektronik.

Harga tidak termasuk insurans untuk semua model baru yang dilancarkan di KLIMS 2018 ini adalah RM13,499 untuk PCX hybrid (satu pilihan warna sahaja), RM30,999 untuk Forza 300 (pilihan warna Pearl Horizon White, Sword Silver Metallic atau Asteroid Black Metallic) dan RM91,999 untuk CBR1000RR Fireblade (pilihan warna Grand Prix Red atau Matt Ballistic Black Metallic).

GALERI: Honda PCX Hybrid


GALERI: Honda Forza 300

GALERI: Honda CBR1000RR Fireblade