Honda Forza 300 cukup terkenal dalam segmen skuter maxi terutamanya di Eropah dan kini, model terbarunya telah dilancarkan di sana. Di negara kita, skuter ini dikenali sebagai NSS300, dan model yang dipasarkan sekarang masih menggunakan rekaan lama, yang jika dibandingkan dengan Yamaha XMax 250, pastinya sedikit kurang sporty.

Rekaan baru Forza 300 2018 nampak lebih sporty dan moden, dan dimensinya juga berubah sedikit menjadi lebih pendek manakala tempat duduk pula lebih tinggi untuk pandangan ke jalan yang lebih jelas. Kemudiannya, ia mempunyai lampu hadapan LED serta penghadang angin yang boleh dilaras secara elektrik menggunakan butang di pemegang.

Casis Forza 300 2018 juga adalah baru, dan ia menjadikan skuter ini 12 kg lebih ringan berbanding model sebelum ini. Kemudiannya, rim belakang diubah menjadi satu inci lebih besar berbanding sebelum ini, iaitu unit 14 inci dan dipadankan bersama rim 15 inci di hadapan. Brek masih lagi set cakera depan dan belakang, dengan sistem ABS two-channel.

Walaupun masih menggunakan enjin sama seperti sebelum ini, iaitu unit satu silinder 279 cc PGM-FI berkuasa 24.8 hp dan 27.2 Nm tork, pecutannya dijadikan lebih pantas, bersama laju maksimum lebih tinggi serta penggunaan bahan api lebih baik.

Satu naik taraf yang penting pada Forza 300 adalah ia kini dilengkapi dengan Honda Selectable Torque Control (HSTC), iaitu satu sistem keselamatan seperti kawalan cengkaman. Ia adalah pertama kali dipasang pada sebuah skuter Honda dan melaluinya, jika terdapat perbezaan laju antara roda hadapan dan belakang, kuasa enjin akan dikawal supaya roda tidak tergelincir. Sistem ini boleh ditutup melalui satu butang yang disediakan.