Toyota Land Cruiser G40 Heritage

Rata-rata daripada kita tahu bahawa Toyota mempunyai model lagenda AE86 yang walaupun sudah berusia hampir 40-tahun, keseronokkan memandunya masih lagi sukar ditandingi banyak jentera-jentera baharu. Sebenarnya Toyota mempunyai sebuah lagi model sedemikian, tetapi dari dunia berbeza – Toyota Land Cruiser generasi ketiga FJ40/BJ40.

Land Cruiser ini walaupun ada yang sudah berusia hampir 50-tahun, anda boleh lihat kebolehan luar biasanya dalam acara-acara 4×4 ekstrem seperti Borneo Safari. Dengan sudut approach dan berlepas yang cukup tinggi, Land Cruiser ini boleh dikatakan mampu meredah apa sahaja bentuk permukaan bumi dan sering mendahului jentera-jentera yang jauh lebih moden. Ini membuatkan FJ40/BJ40 mempunyai permintaan yang sangat tinggi dan harganya juga tidak masuk akal.

FJ40 yang anda lihat kali ini adalah model-model yang direstorasi semula dan dijual seolah-olah ia baru keluar dari kilang oleh syarikat FJ Company dari Amerika Syarikat. Ia digelar sebagai Toyota land Cruiser G40, dihasilkan dari casis dan badan asli Land Cruiser FJ40 dan FJ43 keluaran tahun 1970 hingga 1983 yang dibaik pulih sepenuhnya, namun ia dibekalkan dengan sistem mekanikal dan elektronik yang lebih moden.

Toyota Land Cruiser G40 Expedition

FJ Company menghasilkan tiga model berbeza yang boleh anda pilih berdasarkan keperluan iaitu G40 Heritage, G40 Expedition dan juga G40 Signature. Kesemua model ini dihasilkan dengan tangan, manakala enjin dan transmisi asal diganti dengan enjin 4.0 liter V6 1GR-FE (dibekalkan baru oleh Toyota sendiri, menghasilkan sekitar 240 hp/370 Nm pada Toyota FJ Cruiser moden), digandingkan bersama kotak gear lima-kelajuan manual.

Kesemua model juga dibekalkan standard dengan bukan sahaja sistem brek ABS, malah turut diberikan Kawalan Kestabilan Elektronik dan Traction Control! Pemandu juga tidak perlu turun dari kereta untuk mengunci gandar hadapan bagi mengaktifkan sistem 4WD kerana G40 ini diberikan hub pengunci automatik. Kabin juga jauh lebih selesa kerana semua varian dilengkapkan dengan penghawa dingin dari Vintage Air.

Untuk model G40 Heritage, ia dihasilkan dengan rupa hampir sama dengan model asal FJ40. Pada bahagian luaran, lampu sealed beam kaca asal ditukar dengan lampu yang menggunakan mentol halogen H4 yang boleh ditukar sekiranya terbakar, lampu kabus retro, serta rim 16-inci FJCO Heritage dengan penutup hub. Bahagian dalaman pula menerima tempat duduk bucket Toyota serta sistem audio yang menyokong hubungan Bluetooth.

Bagi G40 Expedition pula, ia diberikan lebih kelengkapan untuk ekspedisi off-road. Model ini menerima differential lock untuk gandar hadapan dan belakang, bampar hadapan Expedition lengkap dengan winch dari Warn, gril berbentuk segi empat, lampu hadapan LED, sepasang lampu kabus enam-inci dari PIAA dan juga rim 16-inci FJCO Expedition.

Toyota Land Cruiser G40 Signature

Pada bahagian kabin pula, model Expedition ini menerima tempat duduk sport dari Corbeau, konsol tengah dari Tuffy dan juga balutan-balutan vinyl adalah dari gred marin.

Manakala untuk model G40 Signature, ia hadir dengan tambahan penyerap hentak dari King, bampar hadapan Baja Design bersama lampu kabus LED bina dalam, rim 16-inci Evo Corse, serta cermin sisi Signature yang dihasilkan dengan mesin CNC. Bahagian dalam model tertinggi ini pula diberikan upholsteri kulit, tempat duduk Recaro, sistem hiburan premium dengan hubungan Apple CarPlay, konsol tengah Signature serta pelbagai lagi aksesori Signature yang dihasilkan dengan mesin CNC.

Keputusan pilihan warna badan, warna upholsteri dalaman dan opsyen bumbung keras atau soft-top boleh dibuat sendiri oleh pembeli bagi kesemua model yang ditawarkan. Toyota Land Cruiser G40 dari FJ Company ini dijual pada harga bermula USD160,000 (RM670k) untuk model Heritage, USD170,000 (RM712k) untuk model Expedition dan USD200,000 (RM838k) untuk model Signature.