Ini sebuah Ford Fiesta R2, sebuah jentera rali yang direka oleh M-Sport Poland dan memenuhi peraturan FIA R2. Menggunakan asas Fiesta ST-Line yang sah untuk kegunaan jalan raya, pasukan itu berkerjasama dengan Ford Motor Company yang mendanai dan menyokong program jentera rali berkenaan.

Bakal bersaing di dalam kejuaraan Junior WRC Championship 2019, Fiesta R2 ini menampilkan penggunaan suspensi dinaik taraf dengan penyerap hentak Reiger larasan tiga hala untuk bahagian depan, manakala larasan dua hala di belakang. Ini disertai juga dengan spring Eibach (talaan lembut dan keras) serta palang anti-olengan sebagai pilihan.

Jentera rali ini menggunakan enjin 1.0 liter Ecoboost yang telah ditala untuk menjana sebanyak 200 hp pada 6,500 rpm, dan digandingkan dengan kotak gear sequential lima-kelajuan Sadev. Kotak gear ini mempunyai tiga tetap yang boleh dipilih, dengan limited-slip differential turut tersedia.

Sistem brek pula dikendalikan oleh kaliper perlumbaan Alcon dengan gandingan cakera berliang AP Racing dan cakera belakang penuh Alcon. Walaupun rekaannya tidak terlalu ekstrim seperti jentera Ford Fiesta WRC, ia tetap mewarisi beberapa penampilan yang diilhamkan dari jentera rali kelas lebih tinggi itu.