Malaysia anjur pusingan terakhir WTCR 2019 – satu dari tiga perlumbaan diadakan pada sebelah malam

Malaysia anjur pusingan terakhir WTCR 2019 – satu dari tiga perlumbaan diadakan pada sebelah malam

Kalendar kejohanan FIA World Touring Car Cup (WTCR) untuk musim 2019 secara rasmi telah diumumkan, dan apa yang mengejutkan adalah Malaysia telah sah menjadi hos untuk perlumbaan pusingan terakhir bagi kejuaraan tersebut.

Kalendar musim baharu ini telah diluluskan oleh Suruhanjaya Touring Car FIA pada mesyuarat yang diadakan di Paris 6 November lalu, dan kemudian diratifikasi oleh Majlis Sukan Permotoran Dunia FIA di St Petersburg, semalam (5 Disember).

Seperti pusingan-pusingan WTCR lain, pusingan di Malaysia berkenaan akan dijalankan dalam tiga perlumbaan, menjadikan 30 perlumbaan secara keseluruhan dalam 10 pusingan yang dijalankan. Tetapi apa yang menarik, salah satu perlumbaan di Litar Antarabangsa Sepang tersebut akan dilakukan pada waktu malam dan ini hanya unik untuk pusingan di Malaysia.

Malaysia anjur pusingan terakhir WTCR 2019 – satu dari tiga perlumbaan diadakan pada sebelah malam

“Kami gembira untuk memasukkan Sepang pada kalendar WTCR OSCARO bagi musim 2019. Menjadi pusingan yang telah diputuskan untuk musim kedua, perlumbaan WTCR julung kali di Malaysia menjanjikan penambahan yang menarik dalam jadual tersebut dengan prospek terhadap perlumbaan yang hebat, termasuk pada sebelah malam, pada litar yang tidak pernah dipandu oleh kebanyakkan pelumba WTCR,” kata ketua acara Eurosport, François Ribeiro.

Musim kedua WTCR (yang menggantikan siri WTCC, serta menggunakan undang-undang TCR) akan bemula di Maghribi April 2019, kemudian bergerak ke Hungary, Slovakia, Belanda, Jerman, Portugal, China, Jepun, dan Macau pada bulan November. Perlumbaan di Malaysia walau bagaimanapun belum ditetapkan tarikhnya.

Untuk musim baharu ini juga menyaksikan pasukan Cyan Racing yang menjadi juara terakhir WTCC akan kembali ke WTCR, tetapi bukan dengan Volvo, sebaliknya satu lagi jenama di bawah payung Geely iaitu divisi mewah mereka, Lynk & Co dengan jentera sedan 03 TCR.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required