Motosikal elektrik Harley-Davidson Livewire adalah antara model yang paling lama ditunjukkan sekadar sebagai teaser dan paling tidak, sudah lebih lima tahun ia membuat penampilan, tapi masih belum dilancarkan untuk jualan. Sekarang, semua itu sudah berubah apabila pengeluar motosikal dari Amerika Syarikat itu kini sudah membuka tempahan untuk Livewire.

Mereka yang berminat dengan motosikal ini boleh membuat tempahan melalui laman web www.h-d.com/livewire dan harganya bermula pada USD29,799 (RM122,473). Penghantaran kepada pelanggan pula dijangka berlaku dalam tahun ini juga.

Dengan pembukaan tempahan ini, Harley-Davidson (HD) juga telah mendedahkan beberapa maklumat tentang motosikal ini termasuk kemampuan memecut 0-60 bsj (0-96 km/j) dalam masa 3.5 saat dan jarak perjalanan yang boleh mencecah 177 km dalam kawasan bandar dengan satu cas penuh baterinya. Namun, itu sahaja yang diberitahu tentang prestasinya.

Kuasa motor elektrik dan kapasiti bateri juga masih belum didedahkan, tetapi ia diberitahu boleh dicas menggunakan kabel Type 1 dan soket rumah untuk pengecasan biasa, manakala untuk pengecasan pantas, pemilik boleh menggunakan pengecas Type 3 DC di stesen pengecas kenderaan.

Selain menawarkan tunggangan yang lebih mudah dan mesra alam, Livewire turut disambung kepada rangkaian atas talian serta aplikasi khas. Melalui aplikasi ini, walaupun tidak berada di motosikal, pemilik boleh melihat status bateri motosikal, jarak perjalanan yang boleh dicapai, lokasi motosikal, penggera amaran sekiranya ia diganggu dan waktu servis.

Antara kelengkapan lain yang berada pada Livewire adalah brek hadapan cakera berkembar dengan angkup Brembo, panel meter skrin sesentuh warna penuh 10.9 sm, tayar Michelin Scorcher Sport, fork hadapan dan monoshock belakang Showa boleh laras dan pilihan tiga warna.