November tahun lalu, Porsche mendedahkan coupe Porsche 911 siri 992 kepada umum. Kini, mereka kemudiannya tidak menunggu lama untuk memperkenalkan pula Porsche 911 Cabriolet sebagai tambahan terbaru bagi barisan model berkenaan.

Ia mempunyai semua ciri yang ada pada model coupe 911 berkenaan, serta beberapa ciri khusus cabriolet, misalnya sistem hidraulik baru untuk menurun dan menaikkan bumbung dengan pantas. Bumbung berkenaan boleh dibuka atau ditutup dalam kelajuan sehingga 50 km/j, dan hidraulik baru mengurangkan masa yang terlibat kepada 12 saat. Sementara itu, panghadang angin kawalan elektrik akan memastikan leher pemandu dan penumpang dilindungi daripada impak angin.

Model 911 Cabriolet ini datang dalam varian Carrera S dengan pacuan belakang dan Carrera 4S dengan AWD. Sama seperti versi coupe, model ini turut menggunakan enjin 3.0 liter twin-turbo boxer enam-silinder yang menjana 450 PS pada 6,500 rpm dan 530 Nm tork dari 2,300 hingga 5,000 rpm. Kecekapan dan emisi bagaimanapun telah dipertingkatkan.

Kuasa disampaikan oleh transmisi lapan-kelajuan klac berkembar baru. Versi Carrera S memecut dari 0-100 km/j dalam masa 3.9 saat (3.7 saat dengan Pakej Sport Chrono) dan boleh mencapai kelajuan sehingga 306 km/h. Carrera 4S bula sedikit lebih pantas dengan laju maksimum 304 km/j.

Porsche menyatakan posisi mounting enjin baru menjadikan Cabriolet ini lebih kukuh (torsionally rigid) berbanding model sebelumnya. Buat pertama kali, casis sport Porsche Active Suspension Management (PASM) ditawarkan bagi model Cabriolet ini. Spring yang digunakan lebih pendek dan keras, anti-roll bar depan dan belkaang lebih kukuh dan keseluruhan casis direndahkan sebanyak 10 mm.

911 Cabriolet baru ini kelihatan lebih lebar dan muskular berbanding yang sebelumnya. Tayar depan menggunakan saiz 20-inci, sementara di belakang menggunakan rim 21-inci. Model pacuan roda belakang (RWD) kini mempunyai rekabentuk yang sama dengan model AWD, dengan gandar belakang kini 44 mm lebih panjang. Bahagian belakang juga nampak lebih lebar, dengan jalur lampu yang melintang sepenuhnya.

Banyak kelengkapan yang didatangkan bagi model ini. Antara yang utama ialah Wet Mode sebagai ciri standard. Fungsi ini mengesan air di atas jalan, dan sistem kawalan akan memaklumkan pemandu terlebih dahulu. Lain-lain ciri keselamatan termasuk amaran berdasarkan kamera dan sistem bantuan brek (mengesan pejalan kaki dan basikal).

Turut ada ialah sistem bantuan parkir dengan kamera undur. Pilihannya termasuk Night Vision Assist dengan kamera imejan thermal, serta kawalan kruise adaptif dengan kawalan jarak automatik.