Tahun yang ke-30 keunggulan model roadster kecil kelahiran Negara Matahari Terbit ini yang pertama kali dipertontonkan di Chicago Auto Show 1989, yang akhirnya membantu melonjakkan nama Mazda MX-5 di mata dunia. Kejayaan terbesar yang digapai oleh jentera sport ini sekali lagi akan membawanya ke negara Uncle Sam itu bulan hadapan untuk meraikan ulangtahunnya ke tiga dekad itu dengan menghadirkan model MX-5 Edisi Ulangtahun ke-30.

Hanya satu foto teaser untuk model tersebut yang disiarkan setakat ini, sementara tiada perincian lain didedahkan, namun boleh kelihatan edisi istimewa ini berasaskan model MX-5 RF – dengan profil terkenal bagi bumbung hardtop. Turut kelihatan ialah warna merah yang berlainan berbanding tona Soul Red yang ditawarkan pada model ND generasi ke-empat sejak ia dilancarkan.

Kebarangkalian model Ulangtahun ke-30 ini akan mengembalikan warna tradisi MX-5 iaitu Classic Red, yang sebelum ini pernah ditunjukkan pada ND roadster di Tokyo Auto Salon 2017 – yang kemudiannya ditawarkan di pasaran Jepun dalam masa terhad.