Menyampah tengok Mugen RC20GT tadi? Okeh, ini satu yang lebih releven dari Mugen dalam menala Honda Civic Type R FK8 di Tokyo Auto Salon 2019. Model ini digelar Mugen Civic Type R Prototype, dan seperti namanya tentulah ia belum lagi diproduksi dan masih dalam peringkat pembinaan.

Kereta ini tidaklah melampau dari RC20GT, tetapi memandangkan FK8 itu sendiri dalam keadaan standard sememangnya sudah pun agak melebih-lebih, jadi prototaip ini juga sebenarnya nampak agak keanak-anakkan.

Hanya perubahan ringan diberikan pada hadapan di mana Mugen telah memadankan spoiler bampar yang lebih besar dengan warna badan, sepasang kemasan penutup pada kedua-dua liang udara hadapan, kemasan gentian karbon pada gril bersama emblem Mugen, dan juga skup udara pada bonet yang diberikan pembahagi tambahan di tengahnya.

Bahagian sisi, model ini diberikan skirt lebih labuh juga dengan kemasan warna badan, penutup cermin sisi dari material gentian karbon serta set rim Mugen pelbagai jejari 20-inci sama seperti RC20GT, dibaluti tayar Pilot Sport Cup 2 bersaiz 245/30ZR20.

Beralih kebelakang, lampu-lampu asal telah ditukar dengan lampu LED dengan rekaan grafik tersendiri, bersama spoiler belakang boleh laras lebih besar dengan rekaan sama seperti RC20GT tetapi dibuat dari aluminium (RC20GT menerima unit dari gentian karbon).

Manakala pada bahagian bampar pula, diffuser udara lebih besar diberikan dengan kemasan hitam. Dan jika anda perhatikan, tip ekzos tiga corong asal Type R FK8 pada bahagian tengah telah digantikan dengan sistem hanya dua corong, dilindung dengan perumah berwarna perak.

Mugen turut memberikan sentuhan pada bahagian dalaman. Tempat duduk bucket merah dengan perehat belakang boleh laras asal Type R digantikan dengan unit bucket tetap dari Mugen berwarna hitam. Roda stereng menerima kemasan gentian karbon, manakala tombol gear pula dibalut dengan kulit merah, dengan grafik penunjuk lengkap bersama perkataan ‘Mugen’.

Mugen tidak mendedahkan sebarang perubahan pada sistem mekanikal (kalau ada pun mungkin kami tidak faham kerana semua material media diberikan dalam bahasa Jepun, dan tiada sorang pun wakil mereka tahu berbahasa Inggeris), namun apa yang pasti, tiada lagi sebarang angka kuasa dinyatakan.

Dalam keadaan standard, Civic Type R FK8 dijana enjin K20C1 2.0 liter VTEC Turbo yang mampu untuk menghasilkan 320 PS dan tork maksima 400 Nm, dipadankan dengan kotak gear manual enam-kelajuan memacu roda hadapan. Jadi macam mana? Yang ini ok ke tidak?