Perodua Aruz – bagaimana ciri pada ASA 2.0 berfungsi

Perodua Aruz yang baru dilancarkan datang dengan pelbagai ciri keselamatan, dengan yang diberi standard untuk kedua-dua varian termasuk enam beg udara, ABS, EBD, BA, VSC, Hill Start Assist, Hill Descent Control dan cagak Isofix pada tempat duduk baris kedua.

SUV ini juga menampilkan pakej keselamatan Advanced Safety Assist (ASA), yang datang dalam versi 2.0 dengan beberapa naik taraf, khas untuk varian paling tinggi 1.5 Advance (AV).

Walaupun mempunyai nama versi 2.0, sistem ini masih mempunyai komponen yang sama seperti pada Myvi baru, iaitu termasuk Pre-collision Warning (PCW), Pre-collision Braking (PCB), Front Departure Alert (FDA) dan Pedal Misoperation Control (PMC), tetapi prestasi ada di antaranya telah diberikan peningkatan.

Perodua Aruz – bagaimana ciri pada ASA 2.0 berfungsi

Untuk Pre-collision Warning (PCW), ia berfungsi dengan memberi amaran apabila kemalangan hampir berlaku dan menyedarkan pemandu melalui bunyi buzzer sebelum kemalangan betul-betul berlaku. Pada Myvi, sistem ini berfungsi pada kelajuan antara 4 km/j hingga 30 km/j tetapi pada Aruz, ia boleh beroperasi pada kelajuan lebih tinggi iaitu 4 km/j hingga 100 km/j.

Itu adalah untuk pengesanan kenderaan, tetapi PCW Aruz juga boleh mengesan pejalan kaki. Jadi, apabila ada kemungkinan berlaku perlanggaran dengan pejalan kaki, amaran akan dikeluarkan, dan ia boleh berfungsi pada kelajuan antara 4 km/j hingga 50 km/j.

Sekiranya pemandu tidak memberi tindak balas kepada amaran audio dan visual yang dikeluarkan, sistem Pre-collision Braking (PCB) pula akan masuk campur untuk membrek kenderaan. Sistem yang juga dikenali dengan nama Autonomous Emergency Braking (AEB) ini bertindak dengan memberi dua tahap kuasa brek iaitu pertama secara sedikit dan kemudiannya barulah lebih kuat, apabila objek semakin dekat.

Apabila mengesan kenderaan, PCB boleh beroperasi pada kelajuan antara 4 km/j hingga 80 km/j, manakala apabila mengesan pejalan kaki, ia boleh beroperasi pada kelajuan dari 4 km/j hingga 50 km/j. Menurut Perodua, pada kelajuan 30 km/j (lebih 10 km/j berbanding sistem pada Myvi), sistem ini boleh membantu Aruz mengelakkan kemalangan sepenuhnya. Pada kelajuan sederhana (30 hingga 80 km/j untuk kereta dan 30 hingga 50 km/j untuk pejalan kaki), sistem ini tidak boleh mengelakkan kemalangan tetapi boleh mengurangkan kesan perlanggaran.

Untuk FDA dan PMC pula, operasinya masih lagi sama. FDA memberi amaran apabila kereta di hadapan sudah mula bergerak daripada keadaan berhenti (seperti di lampu isyarat atau kesesakan trafik) dan ia diaktifkan apabila anda berada dalam jarak 10 meter daripada kereta hadapan.

Sistem PMC mampu memutuskan penyampaian kuasa dari enjin sekiranya ia mengesan terdapat halangan di hadapan kenderaan, dalam jarak empat meter. Ia tidak akan membenarkan kereta bergerak ke hadapan dan kuasa enjin akan dikawal sehingga selama lapan saat. Sistem ini dapat mengelakkan kemalangan yang berlaku apabila pemandu tersalah pijak pedal secara tidak sengaja.

Bacaan lanjut berkaitan Perodua Aruz:

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required