Perodua Aruz dilancar – dua varian, tujuh tempat duduk, 1.5L, ASA 2.0, harga RM72,900 dan RM77,900

Perodua Aruz dilancar – dua varian, tujuh tempat duduk, 1.5L, ASA 2.0, harga RM72,900 dan RM77,900

Perodua Aruz telah pun dilancarkan hari ini, sekaligus menunjukkan kemasukan semula Perodua dalam segmen SUV selepas Nautica dan Kembara sebelum ini. SUV tujuh tempat duduk ini ditawarkan dalam dua varian iaitu 1.5X yang berharga RM72,900 dan 1.5 Advance (AV) yang berharga RM77,900 (harga tidak termasuk insurans).

Kedua-dua varian ini masih menggunakan enjin sama iaitu unit empat silinder NA 1.5 liter 2NR-VE dengan kuasa sebanyak 105 PS pada 6,000 rpm dan 136 Nm tork pada 4,200 rpm. Transmisi pula adalah unit automatik empat kelajuan yang menghantar kuasa ke roda belakang.

Enjin ini sebenarnya adalah unit sama yang digunakan pada Myvi baru dan Toyota Rush, di mana ia dilengkapi dengan teknologi VVT-i dan Eco Idle (start/stop). Perodua mendakwa, enjin Energy Efficient Vehicle (EEV) ini mampu menghasilkan penggunaan bahan api 15.6 km/l dan 95% bahan pada Aruz ini adalah keluaran tempatan.

Perodua Aruz dilancar – dua varian, tujuh tempat duduk, 1.5L, ASA 2.0, harga RM72,900 dan RM77,900

Walaupun berkongsi asas yang sama dengan Rush (Daihatsu Terios di Indonesia juga adalah kembarnya), Aruz masih mempunyai kemasan tersendiri termasuk gril dengan lima jalur dan jalur ketiga direka sebagai ‘sayap’ untuk logo Perodua yang terletak di tengah. Sayap krom penuh berkenaan juga direka lebih tebal dari jalur lain dan dihubungkan kepada jalur LED lampu nyalaan siang dengan tebal yang sama, terletak dalam kluster lampu LED hadapan yang diberikan secara standard.

Rekaan kemasan bampar hadapan Aruz juga lebih unik, manakala di bahagian belakang, ia adalah sama seperti Rush, melibatkan penggunaan lampu kombinasi LED serta kemasan hitam besar dan krom yang lebih nipis menyambungkan keduanya di bahagian tengah.

Masuk ke dalam, Aruz jelas berbeza berbanding Rush kerana ia menggunakan rekaan papan pemuka yang tersendiri. Bahagian atas papan pemuka tersebut telah dirombak semula dengan memberikan rupa “bentuk-V” atau air terjun yang menyerlah, dan anda boleh melihat penggunaan head unit tujuh inci serta butang kawalan pendingin hawa (dengan blower belakang) tersendiri Aruz – datang secara standard untuk kedua-dua varian.

Perodua Aruz dilancar – dua varian, tujuh tempat duduk, 1.5L, ASA 2.0, harga RM72,900 dan RM77,900

Untuk kelengkapan lain, kedua-dua varian Aruz datang terus dengan rim aloi 17 inci dua tona, sistem masuk tanpa kunci dan butang pemula, peranti SmartTAG bersepadu, enam beg udara, ABS, EBD, BA, VSC, Hill Start Assist, Hill Descent Control dan cagak Isofix pada tempat duduk baris kedua.

Varian 1.5 AV tentunya diberikan lebih banyak barang, seperti fungsi automatik untuk lampu utama, lampu kabus hadapan, rel bumbung, skid plate, balutan kulit (1.5X menggunakan fabrik), roda stereng dan tombol gear dibalut kulit, kemasan papan pemuka serta pintu hitam berkilat dan krom, fungsi SmartLink pada head unit dan perakam video bersepadu (DVR).

Pakej keselamatan Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 juga adalah khusus untuk varian 1.5 AV sahaja, dan ia termasuk Pre-collision Warning, Pre-collision Braking, Front Departure Alert dan Pedal Misoperation Control. Aruz juga mendapat penarafan lima bintang dalam ujian ASEAN NCAP.

Walaupun sistem ini sama seperti apa yang ada pada Myvi, pakej keselamatan aktif Aruz telah ditambah dengan pengesan pejalan kaki (sehingga kelajuan 50 km/j) dan laju operasi Pre-Collision Warning ditingkatkan kepada 100 km/j dan Pre-Collision Braking ditingkat kepada 80 km/j (daripada 30 km/j).

Aruz boleh didapati dalam pilihan lima warna iaitu Granite Grey, Electric Blue, Glittering Silver, Ivory White (solid) dan Amazon Green (warna baru untuk Perodua). Jaminan yang diberi pula adalah selama lima tahun atau 150,000 km.

Pembeli Aruz juga boleh menjadikan kereta mereka lebih lengkap dengan tambahan pelbagai aksesori yang terdapat dalam katalog Gear Up seperti door visor, scuff plate, pelindung bampar belakang, lapik kaki, penebat bunyi di pintu dan bawah hud dan pelbagai lagi. Anda boleh melihat senarai aksesori Gear Up ini di sini.

Untuk melihat spesifikasi penuh Perodua Aruz, anda boleh pergi ke CarBase.my, atau untuk perbezaan terperinci antara dua varian yang ditawarkan pula berada di sini.

Bacaan lanjut berkaitan Perodua Aruz:GALERI: Perodua Aruz 1.5X

GALERI: Perodua Aruz 1.5X dengan aksesori GearUp

GALERI: Perodua Aruz 1.5AVGALERI: Perodua Aruz 1.5AV dengan aksesori GearUp

GALERI: Gambar rasmi Perodua Aruz 1.5AV

GALERI: Risalah jualan Perodua Aruz

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required