Untuk 2019 dan memasuki tahun keduanya dalam pasaran tempatan, UMW Toyota Motor Sdn Bhd kini memperkenalkan model crossover C-HR yang menampilkan beberapa pembaharuan serta peningkatan – hadir dengan kemaskini kosmetik, begitu juga dengan penawaran aerokit khusus yang dibangunkan oleh TRD.

Membezakan model tahun 2019 ini antaranya ialah rekaan rim 17-inci dwi-tona baru yang dipadankan. Selain itu, kemasan jalur pada bampar depan dan belakang, serta tambahan kemasan dan bentuk pada bahagian sisi memperkayakan lagi imeh luarannya.

Untuk tampil lebih garang, aerokit TRD yang direka khusus untuk model ini turut ditawarkan sebagai pilihan – antara bahagian tambahan yang ada bagi kit ini ialah pada bawah bampar depan dan belakang dengan penyudah metalik serta bahagian lengkuk ruang tayar untuk menyuntik imej yang lebih maskulin.

Bahagian tambahan ini dibangunkan oleh TRD sendiri, dengan kualiti yang tinggi untuk melengkapkan lagi pakej kualiti CBU pada C-HR. Peralatan berkenaan juga turut datang dengan jaminan berasingan.

Bagi pilihan warna pula, ada satu tambahan terbaru untuk 2019, iaitu warna Radiant Green Metallic. Lima lagi pilihan warna sebelum ini bagaimanapun masih dikekalkan; Metal Stream Metallic, White Pearl, Blue Metallic, Attitude Black dan Red Mica. Bagi pelanggan yang memilih satu daripada tiga warna ini – Blue Metallic, Radiant Green Metallic dan Red Mica – kenderaan mereka akan dipadankan dengan bumbung berwarna hitam.

Bagi ruang dalaman pula, tambahan terbaru yang diberikan ialah naik taraf sistem infotainmen, yang kini hadir dengan paparan skrin sentuh 6.75-inci, serta sambungan Apple CarPlay dan Andorid Auto. Ini memberikan ruang untuk aplikasi-aplikasi yang ada dalam telefon pintar pengguna dicapai melalui skrin sentuh berkenaan. Ciri Voice Recognition juga memudahkan lagi operasi pemanduan sedia ada.

Toyota C-HR dikuasakan oleh enjin 2ZR-FBE 1.8 liter petrol dan menjana sebanyak 140 PS dan 171 Nm tork maksimum. Unit ini dipadankan pula dengan sistem transmisi Super ECT 7-kelajuan automatik dengan Shiftmatic. Mengiringinya ialah tiga mod pemanduan – Eco, Normal dan Sport.

Sepanjang 2018, Toyota berjaya menjual sebanyak 4,000 unit C-HR. Dengan pengenalan terbaru ini, tempahan turut dibuka untuk tempahan sejak 16 Januari lalu. Tiada perubahan harga bagi C-HR; RM150,000 bagi pendaftaran persendirian, sama seperti harga selepas SST yang diumumkan tahun lalu.