Selepas beberapa bulan Mazda 3 generasi keempat didedahkan, perincian untuk enjin SkyActiv-X bagi pasaran Eropah disiarkan, menerusi laman web Mazda Slovakian.

Sebagai imbas kembali, penjana kuasa petrol SkyActiv-X yang digunakan oleh Mazda merupakan teknologi Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI). Di mana ia masih agak sama seperti enjin Homogeneous Charge Compression Ignition (HCCI) yang mendapatkan mampatan tinggi bagi memberikan sokongan pembakaran (juga sama seperti enjin diesel), tetapi permulaan pembakaran masih lagi dimulakan dengan unit spark plug yang akan memberikan nyalaan api.

Dengan nisbah mampatan yang sangat tinggi, enjin baharu ini mampu menghasilkan nisbah campuran udara-petrol yang sangat lean (bahagian udara lebih banyak berbanding bahagian bahan api dalam nisbah campuran) seterusnya meningkatkan kecekapan enjin antara 20% hingga lebih 30% berbanding enjin SkyActiv-G sedia ada dan antara 35% hingga lebih 40% berbanding versi asal dengan kapasiti sama yang muncul pada tahun 2008.

Kalau dilihat daripada dokumen sumber, enjin pencucuhan mampatan ini mampu memberikan sehingga 178 hp dan tork 222 Nm, walau bagaimana pun ia tidak menyebut anjakan enjin.

Klik untuk besarkan

Mengikut prototaip sebelum ini, yang pernah kami uji pada tahun lalu, ia menampilkan unit 2.0 liter, dan kami jangkakan ia masih dikekalkan. Juga tidak dimaklumkan sistem M Hybrid akan digandingkan dengan enjin yang dipilih, di mana sistem hibrid ringan yang akan menggunakan penjana e-motor untuk mendapatkan tenaga apabila brek untuk membuat sistem stop/start beroperasi dengan lebih lancar.

Dokumen ini juga telah menyenaraikan lebih banyak enjin konvensional SkyActic-G yang boleh menghamburkan kuasa sehingga 120 hp dan 213 Nm untuk model yang menggunakan kod ‘SkyActiv-G122’. Merujuk kepada kenyataan media untuk negara Eropah yang lain, ia adalah unit 2.0 liter, di mana ia mengurangkan lebih banyak kuasa berbanding enjin yang digunakan pada Mazda 3 semasa (162 hp/210 Nm). Ia mengikut set struktur yang sama untuk Mazda 3 sebelum ini, dengan pasaran Asia dan Amerika Syarikat menerima talaan enjin yang lebih tinggi.

Melihat pada senarai ini untuk pasaran Slovakian, ia turut menawarkan model dengan dengan kod ‘SkyActiv-D116’, yang kebarangkaliannya adalah enjin 1.8 liter turbodiesel, baharu dari Mazda. Penjana kuasa ini pertama kalinya diperkenalkan menerusi CX-3 facelift, dan menggantikan unit 1.5 liter yang lama, mampu menghasilkan sehingga 114 hp dan 270 Nm pada Mazda 3 terkini.

Bergantung pada pemilihan enjin, pilihan transmisi termasuklah manual enam-kelajuan dan automatik enam-kelajuan, dengan sistem pacuan semua-roda i-Activ ciptaan Mazda akan turut ditampilkan.

GALERI: Mazda 3 2019