Mazda Eropah telah mendedahkan spesifikasi penuh bagi Mazda 3 serba baharu untuk rantau itu, termasuk enjin dan ciri yang ditawarkan. Untuk yang berminat ingin tahu bagaimana rupa model generasi keempat itu, kami sajikan galeri foto untuk varian sedan dan hatchback ini.

Bagi penawaran enjinnya, Mazda 3 bagi pasaran Eropah hadir dengan unit 1.8 liter empat-silinder turbodiesel dengan kuasa 116 PS pada 4,000 rpm dan tork 270 Nm dari 1,600-2,600 rpm. Penjana kuasa SkyActiv-D baharu ini menggantikan unit 1.5 liter dan 2.2 liter yang digunakan sebelum ini, dilengkapi dengan pengecas turbo tunggal, geometri boleh ubah dan sistem NOx Storage Catalyst (NSC).

Untuk unit petrol pula, ia ditawarkan dengan SkyActiv-G 2.0 liter naturally-aspirated empat-silinder dengan 112 PS pada 6,000 rpm dan tork 213 Nm pada 4,000 rpm. Peningkatan dibuat termasuk menaiktaraf piston skirt dan mengoptima oil ring profile, bersama piston top profile dan multi-stage injection.

Teknologi pengaktifan silinder (juga didapati pada unit 2.5 liter), turut diletakkan pada enjin anjakan-kecil. Untuk pengetahuan, SkyActiv-G 2.0 untuk Eropah lebih kurang kuasanya berbanding bagi pasaran Asia dan Amerika Syarikat, di mana ia menerima talaan yang lebih tinggi. Sebagai tambahan, untuk pasaran terpilih dalam rantau (seperti Turki), ia turut menerima pilihan SkyActiv-G 1.5 liter empat-silinder (120 PS pada 6,000 rpm dan 150 Nm pada 4,000 rpm).

Pilihan enjin yang lain ialah enjin pencucuhan mampatan SkyActiv-X, tapi kita harus menantikan spesifikasi rasminya dikeluarkan. Walau bagaimana pun, berdasarkan dokumen sebelum ini dari Mazda Slovakia, enjin yang dilengkapi Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI) ini bakal memberikan 181 PS dan 222 Nm.

Kedua-dua enjin SkyActiv-G 2.0 dan SkyActiv-X bekerja mengikut sistem Mazda M Hybrid, yang beropeasi pada sistem hibrid ringan 24-voltan. Ia turut menampilkan integrated starter generator (ISG) dan lithium-ion dengan kapasiti 600 kJ (0.17 kWh).

Bateri tersebut dicas menerusi brek regeneratif, di mana ia membekalkan elemen elektrikal kereta, menyokong lanjutan enjin untuk sistem start-stop, dan memberikan bantuan apabila ia dimatikan. ISG pula beroperasi apabika sistem motor menggerakkan piston ke posisi di mana ia akan bergerak kembali secara lebih lancar.

Semua enjin ini dipadankan sama ada dengan kotak gear manual atau automatik enam-kelajuan, dengan pilihan SlyActiv-X turut ditawarkan dengan sistem i-Activ AWD (hanya hatchback). Tidak kira modelnya, G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) turut didatangkan secara standard.

Sementara itu, elemen yang didatangkan untuk Mazda 3 termasuklah roda aloi 16- dan 18-inci dengan pemilihan kemasan metalik, paparan kluster instrumen 7-inci, Paparan Pemanduan Aktif yang dipancarkan ke cermin hadapan, sistem bunyi lapan-pembesar suara (pilihan sistem Bose 12-pembesar suara), paparan tengah cermin hadapan 8.8-inci dan sistem infotainmen MZD Connect.

Elemen yang terakhir yang dipertingkatkan dengan grafik baharu, menambahbaik pengesan suara dan struktur antara muka, dengan paparan skrin-terpisah. Menu pada bahagian kiri skrin pula kini ditawarkan dengan pilihan pada bahagian kanan, dengan navigasi dan informasi audio pada paparan yang sama.

Bagi keselamatan hadapan, sejumlah tujuh beg udara diletakkan dengan tambahan pada bahagian lutut pemandu, tirai dan sisi hadpaan – standard untuk pasaran global. Turut dilengkapi dengan keselamatan aktif i-Activsense dan sistem bantuan pemandu termasuk kehadiran sistem baharu Driver Monitoring, Front Cross Traffic Alert (FCTA) dan Cruising & Traffic Support (CTS) – kawalan kelajuan adaptif kelajuan rendah.

Bukan itu sahaja, ia turut didatangkan dengan Intelligent Speed Assistance (ISA) yang bekerjasama dengan Traffic Sign Recognition (TSR) untuk mengelak pemandu melebihi had laju yang ditetapkan oleh pengehad kelajuan. Turut didatangkan dengan pemantauan pandangan 360-darjah dan Adaptive LED Headlights (ALH) yang boleh dihidupkan dan dimatikan secara automatik.

Lain-lain peningkatan termasuklah Mazda Radar Cruise Control (MRCC) yang menerima fungsi stop dan go untuk model transmisi automatik, sementara Smart Brake Support (SBS) telah diperluaskan operasinya (jarak, basikal dan arah pejalan kaki pada waktu malam serra tambahan brek auto untuk Rear Cross Traffic Alert).

Mazda turut berkata fungsi Advanced Smart City Brake Support (Advanced SCBS) telah disertakan ke Smart Brake Support (SBS), di mana kaedah pengesanan digunakan untuk kamera pengesan hadapan berbanding pengesan infra merah yang digunakan sebelum ini.

Mazda 3 baharu ini dibina dengan SkyActiv-Vehicle Architecture, dan menampilkan kerangka yang menggunakan rangka lurus dan struktur continuous ring. Ia digunakan bersama keluli ketahanan tinggi tegar sehingga 1,310 MPa (30% dari 3%), memberikannya ia lebih ringan, dengan rekaan badan yang lebih berketahanan tinggi. Suspensinya menggunakan topang MacPherson di hadapan dan larasan torsion beam yang baharu dibangunkan untuk belakang.