Seperti yang anda tahu, Januari lalu, UMW Toyota memperkenalkan model crossover Toyota C-HR dengan versi penambahbaikan bagi tahun 2019. Model tersebut kini ditampilkan dengan kemaskini kosmetik yang lebih segar, begitu juga dengan penawaran aerokit khusus yang dibangunkan oleh TRD.

Perbezaan paling jelas ialah C-HR kini datang dengan rim 17-inci dwi-tona rekaan baru. Kemasan jalur pada bampar depan dan belakang, serta tambahan kemasan dan bentuk pada bahagian sisi menyuntik kelainan bagi penampilan luarannya.

Di samping itu, aerokit TRD yang direka khusus untuk model ini turut ditawarkan sebagai pilihan – antara bahagian tambahan yang ada bagi kit ini ialah pada bawah bampar depan dan belakang dengan penyudah metalik, serta bahagian lengkuk ruang tayar yang memberikan sentuhan lebih menonjol pada C-HR. Bahagian tambahan ini dibangunkan oleh TRD sendiri, dengan kualiti yang tinggi untuk melengkapkan lagi pakej kualiti CBU pada C-HR. Peralatan berkenaan juga turut datang dengan tempoh jaminan berasingan.

Bagi pilihan warna pula, ada satu tambahan terbaru untuk 2019, iaitu warna Radiant Green Metallic, seperti yang dilihat pada unit dalam gambar ini. Lima lagi pilihan warna sebelum ini bagaimanapun masih dikekalkan; Metal Stream Metallic, White Pearl, Blue Metallic, Attitude Black dan Red Mica. Bagi pelanggan yang memilih satu daripada tiga warna ini – Blue Metallic, Radiant Green Metallic dan Red Mica – kenderaan mereka akan dipadankan dengan bumbung berwarna hitam.

Bagi ruang dalaman pula, ia melibatkan naik taraf sistem infotainmen, yang kini hadir dengan paparan skrin sentuh 6.75-inci, serta sambungan Apple CarPlay dan Android Auto. Ini memberikan ruang untuk aplikasi-aplikasi yang ada dalam telefon pintar pengguna dicapai melalui skrin sentuh berkenaan. Ciri Voice Recognition juga memudahkan lagi pemanduan.

Toyota C-HR dikuasakan oleh enjin 2ZR-FBE 1.8 liter petrol dan menjana sebanyak 140 PS dan 171 Nm tork maksimum. Unit ini dipadankan pula dengan sistem transmisi Super ECT 7-kelajuan automatik dengan Shiftmatic. Mengiringinya ialah tiga mod pemanduan – Eco, Normal dan Sport. Tiada perubahan harga bagi C-HR; RM150,000 bagi pendaftaran persendirian, sama seperti harga selepas SST yang diumumkan tahun lalu.