Toyota Motor Corporation telah menandatangani satu perjanjian dengan Agensi Penerokaan Aeroangkasa Jepun (JAXA) untuk mempertimbangkan kemungkinan bekerjasama dalam penerokaan angkasa. Langkah pertama dalam perjanjian ini adalah meneruskan kerjasama dua pihak untuk membangunkan kenderaan elektrik fuel cell khas bagi kegunaan angkasawan.

Kenderaan ini dianggap perlu untuk aktiviti penerokaan manusia atas permukaan bulan dan setakat ini, apa yang sedang dibangunkan adalah sebuah kenderaan yang bersaiz 6.0 meter panjang, 5.2 meter lebar dan 3.8 meter tinggi, dengan bahagian dalam 13 meter padu dan boleh memuatkan dua orang (empat orang dalam waktu kecemasan).

Selain daripada itu, perkara yang diambil kira adalah kenderaan tersebut perlu mempunyai badan yang tertutup, tekanan udara di dalamnya boleh dikawal dan mempunyai saiz yang cukup untuk angkasawan bekerja dan tinggal di dalamnya untuk tempoh masa tertentu.

Untuk sumber penggerak pula, setakat ini apa yang sedang dibangunkan adalah menggunakan fuel cell, di mana menurut Toyota, ia adalah lebih bersih kerana hanya membebaskan air dan tambahan udara. Walaupun dengan sumber terhad yang boleh dibawa ke angkasa, kenderaan ini dikatakan dapat bergerak sehingga jarak lebih 10,000 km.

“Graviti lunar adalah 1/6 daripada bumi, sementara bulan pula mempunyai permukaan yang kompleks. Ia juga terdedah kepada radiasi dan suhu yang lebih teruk berbanding di bumi, serta persekitaran vakum yang sangat tinggi. Untuk penerokaan meluas manusia atas bulan, kenderaan seperti ini sangat diperlukan,” kata timbalan presiden JAXA, Koichi Wakata.