Dalam perkembangan terbaru, kerajaan memaklumkan kaedah atau mekanisme agihan subsidi bersasar bagi bahan api akan siap paling lewat Julai ini. Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata ini bagi memberi ruang kepada kerajaan untuk mengenal pasti vendor dan memperkemas senarai penerima yang layak, lapor Bernama. Sebelum ini, tempoh pelaksanaan perkara ini dijangka suku kedua 2019.

“Jika Kementerian Kewangan sudah memilih vendor, mereka akan memaklumkan kementerian kami, membolehkan kedua-dua kementerian untuk bergerak bersama untuk menyelesaikan isu-isu berbangkit berkaitan. Kami ingin pelaksanaannya nanti berjalan lancar. Paling penting adalah untuk memastikan senarai penerima subsidi itu adalah mereka yang berhak,” jelas beliau.

Senarai ini sedang disediakan oleh 17 agensi, bukan hanya Lembaga Hasil Dalam Negeri, Jabatan Pendaftaran dan Jabatan Pengangkutan Jalan, tetapi melibatkan agensi lain juga. Kami ingin melakukan semak-silang untuk pastikan penerima nanti betul-betul mereka yang layak,” tambahnya.

Semalam, Timbalan Menteri KPDNHEP, Chong Chieng Jen berkata di parlimen, masih belum ada keputusan akhir berkaitan mekanisme yang akan digunakan. “Sistem subsidi ini perlu mudah untuk digunakan untuk semua, termasuk stesen petrol di seluruh negara,” jelas beliau.