Sepatutnya tahun ini, akan terdapat satu lagi siri perlumbaan dalam MotoGP, khas untuk motosikal elektrik iaitu MotoE. Perlumbaan pertama dijadualkan berlangsung pada bulan Mei, dan ia akan diadakan sebanyak lima pusingan namun sekarang ini, semuanya sudah menjadi tidak pasti kerana satu insiden telah menimpa.

Awal pagi semalam, hampir kesemua peralatan siri perlumbaan MotoE ini telah hangus akibat kebakaran yang berlaku di stor simpanan Litar Jerez, iaitu litar tempat ia diuji pada waktu itu. Semua 18 motosikal Energica yang akan digunakan dalam perlumbaan serta kelengkapan milik pasukan kebanyakan besarnya hangus.

Walaubagaimanapun, dalam kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh penganjurnya, tiada kemalangan jiwa yang berlaku, dan mereka positif untuk terus juga melakukan perlumbaan MotoE ini dalam tahun 2019. Mereka juga mengesahkan tiada motosikal yang sedang dicas waktu itu.

Daripada pihak pelumba pula, ramai yang menyatakan rasa positif, dengan pelbagai ucapan di media sosial dan tidak sabar untuk kembali berlumba. Siasatan lanjut sedang dilakukan dan mereka yang terlibat dengan MotoE ini sudah pun mula bekerja untuk memulihkan keadaan secepat mungkin.

Di atas, kami ada video yang dimuat naik oleh laman web motosikal terkenal United Kingdom, iaitu Motorcyclenews.com di laman Facebook.