Mulai hari ini, Singapura telah melaksanakan larangan kemasukan bagi mana-mana kenderaan asing termasuk Malaysia, yang memiliki saman tertunggak. Ia berikutan tindakan republik berkenaan yang mengeluarkan kenyataan pada Februari lalu yang bercadang untuk tidak membenarkan kenderaan asing yang masih belum menjelaskan sebarang saman trafik di negara berkenaan, laporan Kosmo.

Saman yang dimaksudkan termasuklah kesalahan jalan raya termasuk parkir dan juga pelepasan asap kenderaan.

Sebelum ini, sebanyak 400,000 saman telah dikeluarkan pihak berkuasa Singapura kepada pemilik kenderaan asing yang melibatkan sejumlah S$32 juta (RM96 juta). Difahamkan, kira-kira 60,000 kenderaan asing memasuki Singapura setiap hari.

Maklumbalas daripada tindakan ini, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, kerajaan akan membangkitkan isu tersebut pada sesi Pemukiman Pemimpin Singapura-Malaysia yang dijadualkan berlangsung pada 8 April ini. Katanya, pihaknya akan mendapatkan penjelasan Singapura berhubung larangan tersebut selain ingin perbincangan diadakan.

“Itu (larangan) adalah di bawah bidang kuasa kerajaan Singapura. Jika mereka mengambil pendekatan itu, ia di bawah kuasa mereka. Bagaimanapun,, hal ini akan kita bincangkan ketika pemukiman antara kedua-dua kerajaan. Kita akan bangkitkan perkara itu nanti,” jelasnya.

Sebelum ini, Anthony pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Malaysia juga akan mengenakan larangan yang sama, di mana tindakan menyekat kemasukan kenderaan asing yang masih miliki saman tertunggak akan dilaksanakan apabila sistem Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) di pintu masuk sempadan negara mula dijalankan. Fasa pertama perlaksanaan tersebut bermula di sempadan Malaysia-Singapura, manakala fasa kedua pula melibatkan sempadan Malaysia-Thailand.