Volvo telah mendedahkan akan melancarkan versi elektrik sepenuhnya bagi XC40 sebelum 2019 berakhir, laporan Automotive News. Garis masa berikut yang diunjurkan tahun lepas oleh syarikat tersebut, apabila dikatakan bahawa model elektrik janaan bateri ini yang pertama dari jenama ini akan muncul selepas pelancaran Polestar 2.

Walau bagaimana pun tiada perincian mengenai sistem pemanduan XC40 ini, tetapi kalau mengikut Polestar 2 – yang didedahkan pada Februari lalu dan ditampilkan secara rasmi di Geneva bulan lepas – mampu memberikan sedikit gambaran, walau pun output dan rangkaian sistemnya mungkin akan dikurangkan pada SUV kompak ini.

Polestar 2 dilengkapi dengan sepasang motor elektrik, yang setiap satunya menghasilkan 150 kW (204 hp) dan tork 330 Nm, untuk setiap gandar yang disalurkan ke pacuan semua-roda. Dengan bateri 78 kWh, ia mampu dipacu sehingga 500 km, mengikut kitaran WLTP.

Selain itu, versi semua-elektrik ini dijangka akan mempunyai output yang lebih kurang dengan XC40 T5 Twin Engine PHEV, yang diumumkan pada tahun lalu, dan disusuli dengan versi T4 Twin Engine.

XC40 elektrik ini merupakan langkah pertama dari pengeluar kereta Sweden dalam perancangan elektrifikasi, yang mensasarkan untuk mempunyai versi elektrifikasi bagi setiap modelnya bermula tahun ini, dengan penjana kuasa mild hybrid, hibrid atau bateri-elektrik. Ia dijangka mampu memenuhi jualan global dari semua model elektrik-penuhnya menjelang 2025.

GALERI: Volvo XC40 T5 Twin Engine PHEV